Corona: wat mogen we in het najaar nog verwachten?

Het lijkt alsof we de coronapandemie volledig achter ons hebben gelaten en we nu ons concentreren om andere crisissen het hoofd te bieden zoals de droogte, energie, war for talent, de koopkracht om er maar enkele te noemen. Toch zullen we de komende periode wellicht nog met enkele corona-aspecten rekening moeten houden. 

Nieuwe golf

Er wordt al een tijd voorspeld dat er een nieuwe golf zal komen, maar wanneer we deze mogen verwachten en hoe ernstig die golf zal zijn blijft onbekend. Als preventieadviseur zijn we gelukkig gewoon om om te gaan met risico’s en onzekerheden.

Nieuwe vaccinatiecampagne

Vanaf 12 september 2022 start de herfstboostercampagne in Vlaanderen. Eerst komen de mensen aan bod die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting. Ook mensen met een verzwakt afweersysteem en zorgverleners krijgen voorrang op een herfstbooster. Voor al deze groepen wordt het vaccin aanbevolen.

Daarna worden alle Vlamingen tussen 18 en 65 jaar uitgenodigd, van oud naar jong. Voor hen is de herfstbooster een vrijblijvend aanbod en geen aanbeveling, met uitzondering van een 4-tal categorieën. De uitnodiging gebeurt net als vorige keer per brief en (als je bent ingeschreven) elektronisch via My eBoxMijn Burgerprofiel of per e-mail. 

Aangepaste vaccins goedgekeurd

Op 1 september 2022 werden de aangepaste Comirnaty (Pfizer) en Spikevax (Moderna) vaccins door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) goedgekeurd. Deze beschermen ook tegen de omicron BA.1-variant. Een dag eerder gaf de FDA reeds zijn instemming.

Een overzicht van welke vaccins zijn goedgekeurd (6) en welke in de evaluatiefase zitten, kan je volgen via deze link.

Cijfers

Wekelijks worden door Sciensano cijfers over de coronabesmetting gegeven. De meest recente cijfers vind je hier.

Wetgeving

  • De tweede donderdag van oktober 2022 (13/10/2022) opent met de “state of the union” het federaal parlementair jaar. Dan zullen ook de werkzaamheden hernomen worden rond
  • Daarnaast zal het MB 9 maart 2022 houdende de voorlopige bepaling van de voorwaarden voor het op de markt brengen van CO2-meters in het kader van de bestrijding van SARS-CoV-2 van FOD Volksgezondheid verlengd worden (tot zolang ventilatiewet er nog niet is); De TRIS melding naar Europa is op 4 augustus 2022 gebeurd.

Generieke gids onder het stof halen?

Op 11 mei 2022, 2 maanden na het opheffen van de epidemische noodsituatie, was de “nazorgfase” geëindigd, wat ook het einde betekende van de verplichting voor de ondernemingen om de specifieke maatregelen van de waakzaamheidsfase van de “Generieke Gids Veilig Werken tijdens een epidemie of een pandemie” en aanvullende sectorgidsen toe te passen. Maar misschien zullen we in het najaar of de winter 2023 deze gids opnieuw vanonder het stof moeten halen. Laat ons als preventieadviseur hopen van niet. Uiteraard houden we je zoals altijd via onze nieuwskanalen op de hoogte.

En….. de griep

Behalve de vaccinatie tegen COVID-19 zal dit najaar uiteraard ook de vaccinatie tegen griep opnieuw aanbevolen zijn. Dit jaar richt de campagne zich naast wie werkt in de zorg ook naar wie werkt met jonge kinderen, met name de kinderopvang, waarvoor een aparte affiche en folder voor voorzien. Het campagnemateriaal kan je nu al downloaden via www.laatjevaccineren.be/griep.

Meer informatie