Prebesser in de kijker: Yvan Van Lommen

  • 14/11/2022

Yvan Van Lommen, Safety Expert & Preventieadviseur bij Nippon Shokubai Europe NV zal voortaan het provinciaal bestuur van Prebes Antwerpen versterken. We stelden Yvan enkele nieuwsgierige vragen om hem wat beter te leren kennen...

Yvan is sinds 2008 preventieadviseur en werkt momenteel bij Nippon Shokubai Europe NV waar hij instaat voor de noodplanning, de EMCAS-opleiding en de arbeids- en procesveiligheid.

Yvan, welk parcours heb je afgelegd om te geraken waar je nu bent?

Het heeft er zeker toe bijgedragen om mijn carrière te starten als operator in een productie afdeling. Die ervaring en inzichten komen nog steeds van pas en maken dat mijn adviezen wel afgewogen worden en in lijn zijn met zowel het verplichte als het werkbare. De stroper is dus een beetje boswachter geworden.

Wat is het meest frappante dat je in je carrière als preventieadviseur tegenkwam?

Blijkbaar is er in heel wat organisaties helaas nog altijd een groot verschil tussen veilig denken en veilig doen. En dit ondanks alle inspanningen van de verschillende niveaus en betrokkenen binnen de organisatie.

Waar heb je tot hiertoe het meest voldoening uit gehaald?

Moeilijke keuze maar als ik er een aantal mag vermelden:

  • Het mee realiseren van de veiligheidscluster Zwijndrecht. Dit is een samenwerkingsverband tussen de verschillende Seveso bedrijven gelegen op het grondgebied van Zwijndrecht (Waaslandhaven Oost).
  • Het begeleiden van preventieadviseurs in opleiding bij hun eindwerk.
  • Het organiseren van een veiligheidsweek. Dit is een eenmalig event per jaar waardat we op een creatieve en ludieke manier onze werknemers attent willen maken op specifieke veiligheidstopics.

Welke bronnen (websites, boeken, collega’s) consulteer je het meest?

Als ik iets wil verifiëren dan check ik meestal Sentral van Kluwer, de Prebes website, het handboek 'Welzijn op het werk' (de bijbel van het AP Veiligheidsinstituut) of bel ik eens met collega preventieadviseur van de VIBNA werkgroep.

Als je kon teruggaan in de tijd, zou je dan opnieuw preventieadviseur worden? Waarom wel/niet?

Zeker en vast wel. Het is een veelzijdige job met tal van uitdagingen die betrekking hebben op één of meerdere welzijnsdomeinen. Door antwoorden of adviezen op te zoeken, verrijk je niet enkel je eigen kennis maar ook die van je collega’s.

Wat zijn de belangrijkste evoluties die je de laatste jaren hebt gezien?

Ik heb gemerkt dat er een bepaalde evolutie is geweest in de keuze tot het volgen van de opleiding tot preventieadviseur. Niet louter ter invulling van een functie binnen een dienst preventie en bescherming maar ook voor andere functies zoals brandwachten.

Welk advies heb je voor jonge, startende preventieadviseurs?

Er naar toe werken om over voldoende assertiviteit en overtuigingskracht te beschikken zodat je mee je stempel kan drukken op de organisatie.

Van harte welkom Yvan als nieuw bestuurslid van Prebes Antwerpen!