Sociale verkiezingen van 13 tot en met 26 mei 2024

De Nationale Arbeidsraad (NAR) legt sociale verkiezingen vast van 13 tot en met 26 mei 2024.

Meer dan 7000 ondernemingen

De sociale verkiezingen voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk zullen plaatsvinden in 2024.

Deze sociale verkiezingen betreffen meer dan 7000 ondernemingen. Onder onderneming moet worden verstaan, zowel ondernemingen uit de private sector met handels- of industriële finaliteit, als ondernemingen zonder winstoogmerk, zoals de sociale en gezondheidsdiensten.

Ondernemingsraad en CPBW

De sociale verkiezingen hebben tot doel ongeveer 11 000 organen op te richten of te vernieuwen, meer bepaald bijna 4000 ondernemingsraden en ruim 7000 comités voor preventie en bescherming op het werk (CPBW).

Er moet een ondernemingsraad worden opgericht in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstellen. 

Er moet een CPBW worden opgericht of vernieuwd in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstellen.

De ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk, zijn inspraakorganen in de onderneming die paritair zijn samengesteld uit enerzijds het ondernemingshoofd en zijn vertegenwoordigers, en anderzijds de vertegenwoordigers van de werknemers in de onderneming.

4-jaarlijks

De sociale verkiezingen vinden elke vier jaar plaats tijdens een periode vastgelegd op advies van de sociale partners binnen de NAR.

De vorige verkiezingen vonden - omwille van de Covid-crisis op uitgestelde wijze - plaats in november 2020.

Nieuwe verkiezingen en evaluatie van de procedure

Met het oog op de voorbereiding van de volgende sociale verkiezingen, hebben de sociale partners zich in de loop van het jaar 2022 gebogen over de evaluatie van de bestaande reglementering zoals zij werd toegepast tijdens de sociale verkiezingen van het jaar 2020.

Tot besluit van deze werkzaamheden bracht de Nationale Arbeidsraad op 20 december 2022 advies nr. 2.340 uit. Dit advies legt de volgende sociale verkiezingsperiode vast van 13 tot en met 26 mei 2024.

Verder worden in het advies voorstellen gedaan tot verbetering van de verkiezingsprocedure. Dit advies wordt op instructie van de Minister van Werk omgezet in een ontwerp van wet dat verder de geijkte wetgevende procedure zal doorlopen.

Meer informatie