Pas op voor listeria

Listeria is een bacterie die overal in onze natuurlijk omgeving te vinden is: in de lucht, de bodem, in water,… en soms in voeding. Hoe voorkom je een besmetting?

Risicoproducten

Listeria is vooral te vinden in kant -en-klare gekoelde producten. Listeria kan zowel voorkomen in dierlijke producten als in plantaardige producten. Risicoproducten zijn vooral gekoelde producten die zonder verhitting worden gegeten zoals kazen op basis van rauwe melk, charcuterie, rauwe groenten en gerookte vis.

Risicoprofielen

Niet iedereen die voeding besmet met listeria consumeert zal ziek worden. Vooral baby’s en kleine kinderen tot 5 jaar, 65-plussers, zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand behoren tot de risicogroep. Voor hen is het aangeraden om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden omdat ze een grotere kans hebben om gecontamineerd te zijn met listeria. Zo wordt aanbevolen om geen rauw vlees of rauwe vis te eten, mayonaise-gebaseerde spreads zoals kip curry te vervangen door zelfgemaakte salades en om diepvriesproducten niet te ontdooien in de koelkast maar ze meteen te verhitten in de microgolfoven.

3 gouden regels

  1. Spoel groenten en kruiden goed, was je handen tijdens het koken en laat gebruikt keukenmateriaal in een sopje weken,… Het lijkt voor de hand liggend maar door er goed op toe te zien dat alles proper blijft in de keuken kan je de kans op een besmetting aanzienlijk verkleinen
  2. De temperatuur van je koelkast staat best ingesteld tussen 0 en 4°C. Na het winkelen of na je lunch stop je de gekoelde producten best zo snel mogelijk in de koelkast. Gebruik op warme dagen een koeltas met eventueel ijselementen om je boodschappen te doen.
  3. Lees het etiket: gekoelde producten hebben een TGT-datum (te gebruiken tot), dit wil zeggen dat deze voedingsmiddelen niet meer mogen worden opgegeten na die datum. Op het etiket staat ook aangegeven hoelang je het product nog kan bewaren na het openen van de verpakking.

Meer informatie

  • Meer informatie vind je op de website van het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen)
Bron: FAVV