Nieuw KB begassingen en ontgassing

Een nieuw koninklijk besluit (KB) voegt een aantal nieuwe werkzame stoffen toe aan de lijst van begassingsmiddelen, terwijl andere worden verboden.

Nieuw KB

In het Belgisch Staatsblad van 15 juni 2023 verscheen het KB van 10 mei 2023 houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen. Dit KB vervangt het oude KB van 14 januari 1992 houdende reglementering van begassingen. Het vorige KB dateert van 14 januari 1992 en was dus dringend aan herziening toe. 

Begassing

Begassing (fumigatie) is bedoeld om plaagdieren of insecten, die ‘meereizen’ met goederen, te vernietigen door ze bloot te stellen aan rook of chemische dampen. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast op ruimtes, recipiënten of containers die goederen of producten bevatten.

De behandeling bestaat uit drie fasen:

  1. het inbrengen van het fumigatiemiddel
  2. het verluchten
  3. het vrijgeven van de begaste ruimte

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de toegelaten fumigatiemiddelen: een aantal nieuwe werkzame stoffen worden toegevoegd aan de lijst van begassingsmiddelen, zoals sulfuryl fluoride, terwijl andere, zoals methylbromide, worden verboden.

Het nieuwe KB regelt daarnaast klampbegassing en voorziet meer bepalingen rond grondontsmetting. Bovendien regelt het nieuwe KB nu ook het ontgassen van containers (zoals uit de titel van het KB blijkt) afkomstig uit het buitenland. Op die manier wordt het accidenteel vrijkomen van gevaarlijke gassen beperkt.  

Tijdens bepaalde fasen moet de begassingsleider bijgestaan worden door een tweede persoon. Tenslotte voorziet het KB in de invoering van een begassingsplan op basis van een risicoanalyse.

In werking

Het besluit treedt in voege op 1 juli 2023, behalve het deel over de grondontsmetting, dat op 1 januari 2024 in voege treedt.  

Meer informatie

Bron: Beswic