FOD WASO ontwikkelde een vragenlijstmethode waarmee werkgevers zelfstandig een risicoanalyse psychosociale risico’s kunnen uitvoeren.
De vragenlijst psychosociale risico’s is een instrument om psychosociale risico’s op het werk in kaart te brengen en te evalueren. De vragenlijst begeleidt de eerste twee stappen van de risicoanalyse (inventarisatie en analyse van risico’s) en vormt het vertrekpunt voor de derde stap (actie ondernemen).
De vragenlijst is gebaseerd op het het Job Demands Resources model. Dit model stelt dat de combinatie van twee dimensies bepalend is voor het psychosociaal welzijn op het werk:
In deze vragenlijst wordt dan ook uitgebreid gepolst naar hinderpalen en hulpbronnen, en dit op het vlak van de zogenaamde 5 A's:
Ongewenst grensoverschrijdend gedrag, jobtevredenheid en beleving van het werk komen eveneens aan bod in deze vragenlijst.
Aan de hand van de volgende vier materialen kan de werkgever zelfstandig of in samenwerking met een preventieadviseur psychosociale risico’s de risicoanalyse psychosociale risico’s uitvoeren:
In de handleiding worden een aantal belangrijke aandachtspunten meegegeven voor de afname van de vragenlijst.
Vooral wanneer de afname niet door een preventieadviseur psychosociale aspecten uitgevoerd wordt, moet de anonimiteit van de antwoorden gegarandeerd worden. In dit geval
Dit wil zeggen dat er geen analyse op subgroepniveau mogelijk is.
Daarnaast dient dit ook duidelijk gecommuniceerd te worden naar de medewerkers. Wanneer medewerkers niet zeker zijn dat de gegevens vertrouwelijk behandeld worden, zullen zij (vooral delicate) informatie niet prijsgeven en de vragenlijst erg sociaal wenselijk invullen. De resultaten zijn dan uiteraard geen betrouwbare weergave van de eigenlijke toestand in de organisatie. Het inschakelen van een externe partner en zorgen voor de nodige sensibilisatie kan wat dat betreft soelaas bieden.
De handleiding biedt ook een aantal praktische handvaten voor de uitvoering.