Corona update

Het coronavirus is vandaag de dag goed onder controle. Toch blijft het erg belangrijk om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen COVID-19.

Vaccinatie

Vlaanderen gaat vanaf midden september 2023 van start met de nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. De vaccinaties zullen tijdens deze herfststrategie worden toegediend via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.

Advies Hoge Gezondheidsraad

Voor de herfststrategie tegen COVID-19 volgt Vlaanderen het advies van de Hoge Gezondheidsraad nauw op.

Aan de risicogroepen wordt het vaccin aanbevolen. Het gaat om

  • iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg
  • personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten
  • alle personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen

In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. Voor hen wordt het aanbevolen dat zij zich vaccineren met het COVID-19 vaccin. Voor andere individuele personen zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, is vaccinatie niet specifiek aanbevolen maar staat het hen vrij om zich te laten vaccineren.

Geen vaccinatiecentra

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. Lokaal kan de huisarts wel beslissen om informatie naar de patiënten te sturen. De vaccins zullen worden toegediend via het circuit van de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, de arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Timing

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden. Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen.

Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

Samen met griepvaccin?

Wie dat wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen.

Meer informatie

Bron: Vlaamse Overheid