Burn on: doodmoe en toch maar doorgaan

Werk je hard en blijf je maar doorgaan, terwijl je eigenlijk ontzettend moe bent? Ben je een perfectionist die maar moeilijk kan ontspannen? Dan heb je misschien een burn-on.

Rode vlaggen

Mensen met een burn-on hebben het gevoel dat het leven enkel nog draait rond werk, to do’s en verplichtingen. Ze zijn heel moe, maar toch blijft de inzet op het werk maximaal.

Vaak geven ze de indruk dat alles goed gaat en dat ze plezier hebben aan het werk, maar eigenlijk voelen ze zich heel down.

Ze slagen er niet meer in om echt te ontspannen, omdat ze bezig blijven met wat er allemaal nog moet gebeuren. Ze brengen minder tijd door met geliefden en zijn vaak niet in het moment aanwezig als ze dan toch bij hen zijn. Ze kunnen moeilijk tijd maken voor vrienden of hobby’s en leven niet meer in lijn met wat ze echt belangrijk vinden in het leven.

Geen burn-out?

Mensen met een burn-out zijn emotioneel, mentaal en/of fysiek volledig uitgeput. Ze hebben vaak een afkeer van hun werk, worden negatief en gaan twijfelen aan zichzelf op professioneel vlak.

Mensen met een burn-on daarentegen hebben een enorme professionele drive. Hun werk is het enige waar ze nog energie voor kunnen opbrengen, ook al zijn ze enorm vermoeid. Ze hebben een grote prestatiedrang en blijven erin slagen om kwalitatief werk af te leveren.

Wie een burn-out heeft, kan met de beste wil van de wereld niet gaan werken. Het gaat gewoon niet meer. Het herstel kan weken tot jaren duren. Mensen met een burn-on blijven koste wat het kost functioneren alsof er niks aan de hand is. Ze vinden de ‘uit-knop’ niet meer.

Wel krijgen ze klachten die ervoor zorgen dat ze niet normaal meer kunnen functioneren. Hoofdpijn, slaap- en geheugenstoornissen, overprikkeling, spierpijn,… Het gebeurt dat een burn-on na een tijdje overgaat in een burn-out. Maar er zijn ook mensen die jarenlang in een burn-on modus zitten zonder dat het tot een explosie komt.

Meer informatie

  • Burn-on: de voorloper van burn-out | Stepstone
Bron: Stepstone