Wat zijn de grootste bronnen van microplastics? (en wat kan je eraan doen?)

Hoe komen microplastics in de natuur terecht, wat is de impact op ons lichaam, en vooral: wat kunnen we zelf doen om de verspreiding van microplastics in ons milieu te vermijden of beperken?

Mooie sensibiliseringscampagne

De FOD Volksgezondheid lanceert een sensibiliseringscampagne rond microplastics in samenwerking met cartoonist en striptekenaar Kim Duchateau.

Met mooie tekeningen en met een knipoog laat Kim Duchateau zien dat er microplastics terug te vinden zijn in mosselen, bier of water, en bijgevolg ook in onze uitwerpselen en zelfs in de placenta.

Met de campagne wil de FOD het microplasticsprobleem beter bekend maken onder de bevolking en burgers informeren over de actie die ze zelf kunnen ondernemen om het milieu te beschermen.

Waar komen microplastics vandaan?

Microplastics zijn plastic deeltjes van minder dan vijf millimeter groot.

  1. Ze ontstaan in de eerste plaats door het langzaam uit elkaar vallen van plastic (zwerf)afval.
  2. De tweede belangrijkste bron van microplastics zijn autobanden: tijdens het rijden, remmen en optrekken komen kleine rubberdeeltjes vrij die eerst op de weg en vervolgens in de grond of de lucht terechtkomen, of via het riool wegspoelen naar zee.
  3. Synthetische textielproducten, zoals acryl, nylon en polyester (fleece), zijn ook een bron van microplastics. Volgens onderzoekers wordt in totaal meer dan zestig procent van onze kleding gemaakt van plastic. 
  4. Daarnaast worden microplastics soms ook speciaal geproduceerd voor bepaalde specifieke toepassingen. Zo vormen plastic parels voor de productie van kunststoffen (pellets) een belangrijke bron van microplastics.

Wat kan jij doen?

Nationale en Europese overheden proberen oplossingen te vinden voor het microplasticsprobleem. Maar ook jij kan je steentje bijdragen!

Op de website van de FOD Volksgezondheid lees tal van tips om de verspreiding van microplastics in ons milieu zo veel mogelijk te beperken. 

Bijvoorbeeld:

  • Pas je rijstijl aan
  • Zorg voor de juiste bandenspanning
  • Was je kleding niet vaker dan nodig
  • ...

Meer informatie

Bron:  FOD Volksgezondheid