Aanpassing van de regelgeving over chemische agentia

Een nieuw koninklijk besluit (KB) past de lijst van de beroepsblootstellingsgrenswaarden voor een aantal kankerverwekkende stoffen aan.

Nieuwe grenswaarden

Door een nieuw koninklijk besluit (KB) dat op 4 december werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, wordt de lijst van de beroepsblootstellingsgrenswaarden voor een aantal kankerverwekkende stoffen aangepast:

  • benzeen
  • nikkel en -verbindingen
  • acrylnitril
  • inadembaar kristallijn siliciumdioxide

Voor de stoffen N,N-dimethylformamide en N-methyl-2-pyrrolidon worden de grenswaarden gealigneerd met de reeds van toepassing zijnde grenswaarden opgelegd door de REACH-verordening.

Er wordt ook verwezen naar de opleidingsvereisten voor diisocyanaten.

Beroepsziekten

Wat de aangifte van beroepsziekten betreft, wordt specifiek verwezen naar alle gevallen van kanker of andere geslachtsspecifieke schadelijke effecten op de seksuele functie en de vruchtbaarheid van werknemers of op de ontwikkeling van hun nageslacht waarvan is vastgesteld dat zij het gevolg zijn van beroepsmatige blootstelling aan een carcinogeen, mutageen of reprotoxisch agens of een agens met hormoonontregelende eigenschappen.

ARAB

Tenslotte wordt artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) opgeheven. De verboden voor het gebruik van een aantal stoffen en mengsels, opgenomen in dit artikel werden eerder al opgenomen in andere regelgeving: met name in bijlage XVII van de REACH-verordening (Verordening (EG) Nr. 1907/2006); en ook in de POP-verordening (persistente organische verontreinigende stoffen) (Verordening (EU) 2019/1021). Hiermee wordt ook vergunningssysteem voor afwijkingen voor bepaalde gebruiken van benzeen afgeschaft.

Omzetting Richtlijn

Dit KB voorziet in de omzetting van de bepalingen van de Richtlijn (EU) 2022/431 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2022 tot wijziging van Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk in Belgisch recht.

In werking

Het KB treedt in werking op 14 december 2023.

Risicoanalyse chemische agentia: een praktische aanpak

Heel wat werkgevers beschikken niet over een risicoanalyse chemische agentia. Externe diensten voor preventie en bescherming op het werk krijgen vaak de vraag om hier mee te helpen (pas) nadat de inspectie is langs geweest. Hoe komt dit, is dit te moeilijk om (zelf) mee aan de slag te gaan? Op Prenne 69 krijg je een eenvoudig stappenplan en wordt jou uitgelegd hoe je hier meteen mee kan starten.

Meer informatie

Bron: Beswic