De milieudruk van textiel is groot. Circulair textiel kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu. Op 15 oktober organiseert MoTIV samen met HOGENT een event rond circulair textiel.
De milieudruk van textiel is groot. Die zit vooral in het begin van de textielketen en dan vooral bij katoenteelt. Een derde van de wereldwijde textielstroom bestaat uit katoen. De milieudruk is ook groot door het hoge energie-, water- en chemicaliënverbruik bij de productie van garens, stoffen en de confectie. Als er eenmaal kleding van is gemaakt, kost het wassen en drogen veel energie en water. Bovendien draagt het wassen van textiel bij aan de plastic soep doordat kunststofvezels met het waswater weg spoelen. Op deze punten van de keten valt milieuwinst te behalen. Milieuwinst boeken kan door te werken aan circulair textiel en de textielkringloop beter te sluiten. Daarvoor is samenwerking nodig met leveranciers en textielfabrieken..
Op 8 juni 2017 werd door de Vlaamse overheid de “Green Deal Circulair Aankopen” (GDCA) gelanceerd voor een periode van 2 jaar. Alle organisaties binnen de textielketen: Creamoda & IVOC, Fedustria & Cobot, FBT & TFTC, Centexbel en HOGENT, hebben de voorbije 2 jaar actief meegewerkt als facilitatoren in deze Green Deal. Om tegemoet te komen aan talrijke vragen over reeds bestaande (deel)oplossingen en technische haalbaarheid van circulair textiel en de behoefte aan textielkennis, vooral met betrekking tot de aankoop van circulaire bedrijfskledij, werd alle basiskennis verzameld in een “Aankoopwegwijzer voor circulair textiel”.
Op 15 oktober organiseert MoTIV samen met HOGENT een event rond circulair textiel.
Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven kan via de website van MoTIV.