Coronacrisis zorgt voor nieuwe eerstehulprichtlijnen
Nieuws

Coronacrisis zorgt voor nieuwe eerstehulprichtlijnen

Zonder gepast beschermingsmateriaal mag niet meer gereanimeerd worden, omdat de kans op besmetting te groot is. Wat kan je wél doen om de overlevingskansen van het slachtoffer te verhogen?

  • 27 apr. 2020

Wat doe je wanneer vlak bij jou iemand onwel wordt? Dien je meteen eerste hulp toe of hou je toch rekening met de opgelegde afstandsmaatregelen nu we ons in volle coronacrisis bevinden? Rode Kruis Vlaanderen vertaalde de ethische principes en richtlijnen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) in eenvoudige richtlijnen voor de bevolking. Zo leer je hoe je in tijden van corona toch kan helpen zonder je eigen gezondheid in gevaar te brengen.

Veiligheid hulpverlener is prioriteit

Het algemene principe van eerstehulpverlening blijft ook nu gelden. Eerste hulp of reanimatie mag NIET worden gestart als de veiligheid van de eerstehulpverlener niet voldoende gegarandeerd kan worden. Aangezien niet geweten is of het slachtoffer besmet is met het coronavirus COVID-19, wordt iedereen momenteel als vermoedelijk besmet beschouwd en gelden er strikte regels over het toedienen van eerste hulp.

Algemeen stelt de aangepaste richtlijn dat de hulpverlener niet dichter dan anderhalve meter bij het slachtoffer mag komen. In dat geval kan er hulp vanop afstand gegeven worden, door het slachtoffer aanwijzingen te geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen. De hulpdiensten verwittigen kan uiteraard ook, als dat nodig is.

Alleen wanneer er een levensreddende handeling, zoals bijvoorbeeld een reanimatie, uitgevoerd moet worden, mag de hulpverlener dichterbij het slachtoffer komen. Reanimeren mag alleen onder strikte voorwaarden: enkel wanneer de hulpverlener een mondmasker en bij voorkeur wegwerphandschoenen draagt.

Als de hulpverlener geen mondmasker heeft, mag hij/zij het slachtoffer niet benaderen omdat de kans op besmetting groot is.

Helpen kan nog steeds

Bovenstaande  betekent in geen geval dat je het slachtoffer gewoon aan zijn lot moet overlaten. Er zijn wel degelijk dingen die je kán doen, ook al mag je het slachtoffer niet benaderen:

  • de hulpdiensten verwittigen via 112
  • het slachtoffer vanop afstand en stapsgewijs aanwijzingen geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen (bv. bloeding stelpen, rustig blijven zitten, …)
  • een familielid of vriend van het slachtoffer verwittigen
  • het slachtoffer geruststellen en bij hem/haar blijven tot er hulp komt

Meer informatie

[bron: Rode Kruis Vlaanderen]

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

De HGR adviseert vaccinatie tegen seizoensgebonden griep

De Hoge Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen seizoensgebonden griep voor het winterseizoen 2025-2026. Ook het wetenschappelijke adviesrapport van de Hoge Gezondheidsraad over de COVID-19-vaccinatiestrategie voor 2025-2026 werd gepubliceerd
  • Gezondheid
  • 14 jul. 2025
Nieuws

Co-Prev benadrukt in visienota dat een hervorming van het gezondheidstoezicht noodzakelijk is

In de "Visienota maatregelen Terug-Naar-Werk voor de preventiediensten" werd benadrukt dat een grondige hervorming van het gezondheidstoezicht noodzakelijk is en prioriteit moet krijgen.
  • Gezondheid
  • 10 jul. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks