Het ambitieuze doel van de campagne is om 95 miljoen lege batterijen in te zamelen. Zo kunnen die gerecycleerd en hun grondstoffen hergebruikt worden.
Gemiddeld heeft een Vlaams gezin 147 batterijen in huis, waarvan er 32 leeg zijn. Die zitten vaak verstopt in afgedankt speelgoed, je tuinhuis of een vergeten lade. Die lege batterijen zijn niet verloren: ze kunnen gerecycleerd worden en hun waardevolle grondstoffen hergebruikt, in plaats van er nieuwe uit de aarde te ontginnen.
“Het is een kleine moeite om lege batterijen in te zamelen, toch zien we dat er bij veel mensen thuis nog wat batterijen liggen. Al te vaak belanden die in het gewone huisvuil. Het zou een automatisme moeten zijn: overal zijn er ophaalpunten. Zeker nu grondstoffen schaars zijn is het goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen,” aldus Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns.
“We geloven sterk in circulariteit en willen iedereen bewust maken van het belang van batterijrecyclage.” zegt Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat. “Samen met de OVAM dagen wij de Vlaming uit om op zoek te gaan naar een concreet aantal batterijen per provincie. Het klinkt misschien als een ‘mission impossible’, maar als we onze krachten bundelen en massaal lege batterijen binnenbrengen bij één van onze 25.000 inzamelpunten, is de klus zo geklaard”.
Het is ook belangrijk om te denken aan de toekomst. Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM: “Natuurlijke grondstoffen waarmee o.a. batterijen gemaakt worden, zijn schaars. En wat meer is, we hebben ze in Europa niet zomaar voorhanden. Door batterijen selectief in te zamelen, zet jij zelf de eerste stap om ze te laten recycleren en de grondstoffen opnieuw zinvol te benutten.”