Basiscursus preventieadviseur

Wil je graag preventieadviseur worden? Wil je meewerken aan de opzet van een veiligheidsbeleid? En heb je dus nood aan een stevige basis om je te oriënteren in reglementering en preventietechnieken? Dan is de basiscursus preventieadviseur het antwoord op jouw vragen.

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


Kermt

Limburg

04/02/2019
8.30u

Meer info

Gent

Oost-Vlaanderen

06/02/2019
8.30u

Meer info
 

Interesse in een in-company opleiding?
Contacteer ons vandaag nog!

Doelgroep

Deze opleiding is in de eerste plaats bedoeld voor de preventieadviseurs die geen verplichting hebben tot aanvullende vorming niveau I of II. De opleiding is eveneens nuttig voor medewerkers van de diensten voor Preventie en Bescherming en leden van de Hiërarchische Lijn. 

 

Het programma

Meewerken aan het opzetten van een veiligheidsbeleid kan alleen gebeuren door een gevormd preventieadviseur. Artikel 21 van het Besluit Interne Dienst Preventie en Bescherming op het werk bepaalt dan ook: "De preventieadviseurs bezitten voldoende kennis van de wetgeving inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk van toepassing in de onderneming of instelling waarin zij hun opdracht vervullen, en hebben de nodige technische en wetenschappelijke kennis om de activiteiten bedoeld in afdeling 2 te kunnen vervullen."

De cursus is modulair opgebouwd. Je kan je ook voor één of meerdere modules ingeschrijven. Je ontvangt een attest van aanwezigheid voor de betreffende module. Als je de volledige cursus hebt gevolgd en slaagt voor de evaluatieproef, ontvang je een getuigschrift 'Basiscursus Preventie, Bescherming en Welzijn op het Werk'. De evaluatieproef omvat praktische kennis en een paper over een onderwerp in relatie met het preventiebeleid in je eigen onderneming. Download hier het voorblad van de paper.

 

Het programma *
Inleiding tot veiligheidskunde
Belgische Welzijnswetgeving & bijzondere werknemerscategorieën
Risicovelden: mechanische risico’s
Werken op hoogte, collectieve - en persoonlijke beschermingsmiddelen
Beleid welzijn werknemers bij uitvoering van werk / Comité preventie en bescherming
Interne dienst preventie en bescherming op het werk
Afdeling medisch toezicht externe dienst preventie en bescherming / EHBO / Ergonomie / Psychosociale arbeidsbelasting
Brandpreventie & brandbestrijding
Externe instanties - Info & documentatiecentra - Risicovelden: elektrische risico’s
Risico’s: opsporing & behandeling - Risicovelden: intern transport
Bestelling & indienstname procedure - Instructies & vorming
Arbeidsplaatsen en omgevingsfactoren / Fysische agentia
Gevaarlijke stoffen & producten
Arbeidsongevallen & veiligheidsparameters

* inschrijven kan per module.

 

Educatief verlof en opleidingscheques

Als deelnemer van de basiscursus preventieadviseur kan je educatief verlof aanvragen. We zijn een erkende opleidingsinstelling, je kan dus betalen met opleidingscheques indien je hier voor in aanmerking komt. 

Voorblad paper

Download hier het voorblad van de paper.

 

Ontvang je attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Wij bieden je verschillende opties aan om jezelf bij te scholen: de Prenne, onze opleidingen en provinciale activiteiten. Hier ontvang je altijd een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Met de kmo-portefeuille kan tot je wel 40% subsidie ontvangen. We zijn erkend als dienstverlener van de kmo-portefeuille voor de pijler opleiding. Ons erkennigsnummer is DV.O109829. Het volledige reglement vind je op www.vlaio.be.

Docenten

Gent: Bertin Desmidt, Geert Blancke, Piet Franssen, Bert Raes, Willem Delrue, Luc Bosschaert, Lieven Dieussaert, Geert Vandenberghe, Jan Schoonacker.
Kermt: Dominic Hermans, Pieter De Munck, Stefaan Onraedt, Piet Posen, Guido Vanhove, Katrien Bruyninx, Bert Swijsen, Leo Nijsen, Dany Vanharen, Christel Swinnen, Theo Schildermans.

"Na deze opleiding weet ik wat gedaan moet worden als preventieadviseur. Deze opleiding is volgens mij interessant voor iedereen die interesse heeft in veiligheid op de werkvloer!"

Kermt

Limburg

04/02/2019
8.30u

Meer info

Gent

Oost-Vlaanderen

06/02/2019
8.30u

Meer info

Interesse in een in-company opleiding? Laat ons iets weten en wij laten de docent van de opleiding contact met je opnemen om de inhoud op maat van je bedrijf samen te stellen.

  • opleidingen@prebes.be
  • 011/28 83 43