Gevaarlijke stoffen, veiligheidsinformatiebladen en risicoanalyses (chemische basisbegrippen)

Ben je je bewust van de chemische stoffen die aanwezig zijn in jouw bedrijf? Heb je aandacht voor de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van chemische agentia? En wil je jouw kennis verruimen om de risico's beter te kunnen inschatten? Deze opleiding is bedoeld voor preventieadviseurs die willen kiezen voor een geïntegreerde aanpak van risico’s verbonden aan het gebruik van chemische agentia.

  • 2 halve dagen
  • 460 excl. btw

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


Leuven

 

10/11/2022
13.00u

Meer info
 

Doelgroep

Medewerkers van de preventiedienst die in hun job in aanraking komen met chemische producten en die tijdens hun opleiding geen of weinig kennis van scheikunde hebben opgedaan. Of waar deze kennis nog een opfrissing moet krijgen.

Het programma

Chemische stoffen zijn overal aanwezig, in elk bedrijf en in elke werkplaats. De aanwezigheid en het gebruik ervan is niet zonder risico’s. Vandaar een globale, Europese en Federale aanpak. Door het Globally Harmonized System (GHS-CLP) is er een wereldwijde harmonisatie van gevarensymbolen (pictogrammen), gevarenaanduidingen en voorzorgmaatregelen van stoffen en mengsels gekomen. Door REACH worden fabrikanten en importeurs uit Europa verplicht om correcte en gedetailleerde informatie van chemische stoffen via Veiligheidsinformatiebladen aan de gebruikers over te maken. En door het KB Chemische agentia worden werkgevers verplicht de risico’s verbonden aan het gebruik van chemische agentia op de werkplek voldoende te beheersen.

Eerst lichten we chemische basisbegrippen, fysische en chemische processen toe. Daarna gaan we dieper in op de gevaarlijke eigenschappen van stoffen & mengsels en leren we je hoe je gedetailleerde informatie uit de veiligheidsinformatiebladen correct interpreteert. Tenslotte leren we op een praktische wijze hoe je een risicoanalyse chemische agentia op de werkvloer uitvoert en hoe je tot de juiste preventiemaatregelen komt.

 

 

Het programma
Scheikunde
  • Fysische processen
  • Chemische processen
  • Toxicologie

Chemische basisbegrippen CLP (Classification, Labeling and Packaging)
Reach
KB Chemische agentia
Risicoanalyse: Theoretische achtergrond en praktijktoepassing

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Ludo Colaers Linked-in

"Voel je je wat onzeker om de risico’s van chemische agentia te beoordelen en te beheersen? Geen nood, ik help jou om de ideale basis om de noodzakelijke kennis en vaardigheden te verwerven."

Leuven

 

10/11/2022
13.00u

Meer info