Lezen en interpreteren van een extended SDS

Kom jij regelmatig in aanraking met chemische stoffen? Heb je behoefte aan diepgaande kennis over veiligheidsinformatiebladen? Mis je de knowhow om de gewijzigde wetgeving toe te kunnen passen?

  • Halve dag
  • 175 excl. btw

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


 

Doelgroep

Preventieadviseurs en iedereen die voor zijn werk te maken krijgt met Safety Data Sheets of veiligheidsinformatiebladen van chemische producten. Maar ook voor iedereen die de REACH wetgeving wil opvolgen en te maken heeft met blootstellingsscenario’s en de risico’s moet kunnen beoordelen.

Het programma

De nieuwe uitgebreide extended SDS bladen (safety data sheet) worden verstrekt door producenten die hun chemische stof reeds hebben geregistreerd conform REACH. Deze nieuwe SDS bladen omvatten niet enkel gegevens over de aard en de kenmerken van een chemische stof, maar beschrijven ook de gebruiksvoorwaarden en risicobeheersmaatregelen voor een veilig gebruik. Als gebruiker ben je verplicht om deze gebruiksvoorwaarden na te leven, ofwel om zelf een veiligheidsbeoordeling uit te voeren. Het aftoetsen van je eigen voorwaarden aan deze beschreven in het SDS is een belangrijk, maar ook een totaal nieuw element waarmee je als gebruiker geconfronteerd wordt.

Deze opleiding richt zich vooral op de vormvereisten en de nieuwe structuur van de SDS, met aandacht voor de blootstellingsscenario's die deel uitmaken van een zogenaamd extended SDS. Je leert hoe een (extended) SDS te lezen en te interpreteren. Hier kan je alle risico's van gevaarlijke stoffen op een juiste manier inschatten en weet hoe je een stof veilig kan gebruiken. Ook wordt er ingegaan op de specifieke wettelijke verplichtingen die verband houden met het gebruik van een stof.

 

Het programma
Wat is een extended SDS en wanneer wordt dit opgesteld?
  • Wetgeving chemische stoffen
  • Veranderingen door REACH
  • Veiligheidsinformatieblad
  • Registratiedossier
  • Exposure scenario's
Blootstellingscenario's lezen en begrijpen
Doorgeven van informatie doorheen de keten
Organisatie handhaving
Wetgeving en sancties

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Tine Cattoor Linked-in

"Ik kan nu blootstellingscenario's interpreteren om gepast advies te kunnen geven aan de blootgestelden. Ook heb ik nu kennis over de taak en plicht van onze partners."