Wetgeving in de praktijk: beroepsgeheim (octopus sessie)

Hoe ga jij als vertrouwenspersoon om met je beroepsgeheim? Hoe houd jij informatie bij? Wat doe je met zaken die je opvangt in de organisatie en die actie vereisen?

Na deze opleiding weet jij perfect wat het verschil is tussen beroepsgeheim, discretie en vertrouwelijkheid en weet je hoe je voortaan moet omgaan met informatie en documenten.

  • Halve dag
  • 110 excl. btw

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


 

Doelgroep

Als officieel aangestelde vertrouwenspersoon kan je deelnemen aan deze opleiding.

Het programma

Stel je voor. Je haalt even koffie en een collega spreekt je aan over een ernstig incident. Wat doe je met die informatie?

Het beroepsgeheim. Een zwaarwichtige term, met zo mogelijk nog zwaardere strafsancties. Lijkt dat de ver-van-mijn-bed show? Of lig je er ’s nachts wel eens wakker van? Geen van beiden zijn ideaal.

  • Wat doe ik met een terloopse mededeling aan de koffiemachine?
  • Als ik zélf de oplossing overduidelijk zie, kan ik dan initiatief nemen?
  • Bel ik de werkgever of iemand anders als ik ervoor vrees dat iemand in een diepe depressie sukkelt?
  • Ik krijg kennis van ernstig drugsmisbruik. Verwittig ik de politie?
  • Kan ik alle info die ik krijg, delen met de arbeidsarts?
  • Wat als ik zelf als getuige wordt opgeroepen?
  • Help! Mijn werkgever zet me onder druk om informatie te delen

 

In deze sessie gaan ere-advocaat Annick Alders en psycholoog Luc Goemaere in op concrete vragen uit de praktijk. Je krijgt een korte maar krachtige theorie-update, waarna je samen met de docenten aan de slag gaat met stellingen, vragen en casussen uit de rechtspraak en je eigen praktijk.

Wat vinden deelnemers van de octopussessies?

  • “Deze concrete tips ga ik meteen toepassen”
  • “De cases zijn heel herkenbaar”
  • “Boeiende opfrissing van een aantal zaken”
  • “Ik heb veel gehad aan alle tips doorheen de sessie”

Waarom “octopus”-sessies?

Octopussen leven onderwater en voelen feilloos aan wat er onder het oppervlak gebeurt. Ze zijn daarnaast bijzonder sociaal, intelligent en leervaardig. En is dat nu net niet wat er van jou als vertrouwenspersoon wordt verwacht? Jij houdt immers ook de vinger aan de pols bij de bedrijfssfeer en moet met je tentakels op alle niveaus voeling houden.

Het programma 

DEEL 1 Theorie (30 minuten)

Het mee(delen) en bijhouden van informatie door vertrouwenspersonen, wat moet je weten?

Beroepsgeheim, discretie en vertrouwelijkheid worden nogal eens op een hoopje gegooid. Toch zijn deze concepten fundamenteel verschillend en belangrijk voor de praktijk van de vertrouwenspersoon.
Tips over wat wel en niet te doen bij (politie)verhoor, verhoor als getuige en bezoek van de sociaal inspecteur.
 

DEEL 2 Praktijk (2u)

Praktijkbespreking cases en vragen van deelnemers

Andere octopus sessies

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Sprekers Annick Alders en Luc Goemaere bundelen hun krachten om voor jou als vertrouwenspersoon de praktijk eenvoudiger te maken en een antwoord te bieden op vragen en moeilijkheden waarmee je te maken kan krijgen. Annick is ere-advocaat en gespecialiseerd in de juridische aspecten van welzijn op het werk. Luc begeleidt al sinds 2008 intervisiesessies en vanuit zijn expertise als coach en psycholoog kent hij de praktijk door en door.

Luc Goemare Linked-in

Annick Alders Linked-in

"Octopus sessies zijn verdiepingsmodules rondom topics die relevant zijn voor jou als vertrouwenspersoon."