VCA leidinggevenden

Is jouw organisatie VCA-gecertificeerd? Dan is het noodzakelijk dat je als operationeel leidinggevende met succes een VCA opleiding volgt. Zo kan je aantonen dat je over de vereiste kwalificaties beschikt. Alle personen die leiding geven aan operationele medewerkers moeten in het bezit zijn van een VCA diploma. Dit diploma blijft 10 jaar geldig (gerekend vanaf de examendatum). VCA leidinggevenden wordt ook wel VCA VOL genoemd (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

Ben je geen leidinggevende? Bekijk dan de opleiding VCA basisveiligheid.

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


 

Wil je graag een in-company vca opleiding met vca examen, zodat je werknemers een vca diploma behalen? Contacteer ons voor een vca offerte via simonne@prebes.be. Of is het niet de bedoeling dat je werknemers een vca diploma behalen? Bekijk hier de andere opties.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op alle personen die leiding geven aan operationele medewerkers.

Het programma

Om het VCA certificaat te bekomen moet een bedrijf voldoen aan de eisen, zoals gesteld in een aantal vragen van de VGM Checlist. Voldoet een bedrijf aan deze vragen, dan zal na evaluatie ervan de certificerende instantie aan het bedrijf een VCA certificaat uitreiken. Bij een certificering worden drie niveaus onderscheiden nl.: VCA*, VCA** en VCA petrochemie.

 

Het programma
Wetgeving
Gevaren, risico’s en preventie
Ongevallen: oorzaken en preventie
Veiligheidsgedrag
Taken, rechten, plichten en overleg
Procedures, instructies en signalering
Noodsituaties
Gevaarlijke stoffen
Brand en explosie
Arbeidsmiddelen
Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
Elektriciteit en straling
Ergonomische werkplek
Persoonlijke beschermingsmiddelen

 

Beelschermexamen

Vanaf 1 januari 2018 wordt het gewijzigde VCA examen doorgevoerd. De belangrijkste ontwikkeling in het afnemen van dit nieuwe examen, is de verschuiving van kennisvragen naar toepassingsvragen. Het examen gebeurt vanaf nu uitsluitend via beeldscherm. Ben je benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Bekijk hier het proefexamen of bekijk het filmpje.

Diploma

Het PVI Antwerpen neemt als erkend examencentrum, aansluitend het examen af. Het diploma, dat men ontvangt na het slagen in het beeldschermexamen, wordt in België en in Nederland erkend en is 10 jaar geldig. Sommige sectoriële beroepsfederaties verlenen subsidies aan hun ledenbedrijven voor de werknemers die de cursus volgen.

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Willem Delrue Linked-in

Bert Raes Linked-in

Luc Collet

Piet Franssen

"Door deze opleiding heb ik een globaal overzicht in veiligheid en in de wettelijke verplichtingen/verantwoordelijkheden. Ook kan ik nu mensen aanspreken op gedrag en het belang hiervan."

Interesse in een in-company opleiding? Laat ons iets weten en wij laten de docent van de opleiding contact met je opnemen om de inhoud op maat van je bedrijf samen te stellen.

  • opleidingen@prebes.be
  • 011/28 83 43