Milieubeleidsovereenkomst van 13 november 2015 betreffende de aanvaardingsplicht voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen

Milieubeleidsovereenkomst van 13 november 2015 betreffende de aanvaardingsplicht voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen

  • AEEA aanvaardingsplicht PV zonnepanelen
  • Afgekondigd: 13/11/2015
  • Gepubliceerd: 07/06/2016
  • Geografisch domein: Vlaams Gewest

De Vlaamse Regering keurde op 13 november 2015 twee Milieubeleidsovereenkomsten (MBO) goed, deze voor afgedankte zonnepanelen en voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). Voor afgedankte zonnepanelen is dit de eerste MBO, voor AEEA gaat het al om de derde MBO. Voor deze laatste, zie het B.S. van 18/05/2016. Sinds de herziening van de Europese Richtlijn AEEA (2002/96) vallen nu ook zonnepanelen onder de aanvaardingsplicht. Deze Europese richtlijn is in Vlaamse wetgeving omgezet via het materialendecreet en VLAREMA.  Met de sector werd intensief overlegd om tot een systeem voor inzameling en recyclage te komen. Er kon worden gebouwd op het vrijwillige initiatief PV Cycle dat de sector al had opgezet. Mede daardoor werd beslist om voor zonnepanelen niet aan te sluiten bij Recupel, maar om een eigen beheersorganisme PV Cycle.be op te richten. PV Cycle.be beheert een inzamelnetwerk waar alle gebruikers gratis terecht kunnen met hun afgedankte zonnepanelen. De ingezamelde zonnepanelen worden vervolgens op adequate wijze gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen. Vanaf 1 juli 2016 start PV Cycle.be met het collectief systeem dat het beheer, de inzameling en de verwerking organiseert van afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen in België.
Elke fabrikant/invoerder is wettelijk verplicht om te zorgen voor de registratie, de rapportering van de hoeveelheid op de markt gebrachte zonnepanelen, de gratis terugname en de verwerking van zijn afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit kan in België via een individueel of collectief beheersplan.
Diegene die voor de eerste maal het zonnepaneel in België op de markt brengt, is verantwoordelijk voor de toepassing van deze regels. Dit kan dus zowel de groothandel zijn als de kleinhandel of de installateur. Een handige vuistregel hierbij is na te gaan wie als eerste factureert met Belgische BTW aan zijn klant, onafhankelijk of die een privépersoon dan wel een professionele klant is. Het hele systeem wordt gefinancierd door een kleine milieubijdrage per zonnepaneel, dat dient doorgerekend te worden aan de eindklant. Momenteel bedraagt deze 4 EUR (excl. BTW) per zonnepaneel.

De MBO wordt gesloten voor de duur van 5 jaar en treedt in werking op de tiende dag na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, dit is op 17 juni 2016.