Adviseur Arbeidshygiëne. Iets voor jou?

  • 20/01/2017

Arbeidshygiëne is één van de welzijnsdomeinen zoals opgenomen in de wetgeving. De Interne en Externe diensten voor Preventie en Bescherming moeten beschikken over preventieadviseurs en deskundigen die beschikken over verschillende vaardigheden waaronder arbeidshygiëne. Arbeidshygiënisten werken multidisciplinair samen met de andere preventieadviseurs.

Initiatieopleiding adviseur arbeidshygiëne

Deze Nederlandstalige opleiding loopt over tien dagen vanuit een samenwerking van PVIPreventBeCOH en BSOH in de leslokalen van het PVI en het CVO Encora te Antwerpen. 

Korting voor Prebes leden

BSOH en Prebes leden genieten 15% korting op het inschrijvingsgeld. 

Doelstelling

De opleiding Adviseur Arbeidshygiëne is een praktijkgerichte basisopleiding die de nadruk legt op de onmiddellijke bruikbaarheid en toepassing in de bedrijfssituatie. De opleiding geeft immers niet alleen inzicht in de omgevingsfactoren op de werkplaats maar gaat ook in op de problematiek van de metingen.

De cursus is gericht op het actualiseren en verruimen van kennis en vaardigheden. Hierbij ligt de nadruk op praktische vaardigheden, het analyseren en evalueren van specifieke problemen en knelpunten, het actief zoeken van oplossingen en de toepassing in de praktijk. De deelnemers krijgen de nodige theoretische omkadering en voeren metingen en analyses uit in een praktijkomgeving.

De opleiding mag niet verward worden met de specifieke specialisatiemodule voor preventieadviseurs arbeidshygiëne (280u).

Programma

Enkele belangrijke thema’s die aan bod komen, zijn: statistiek, wetten en normen, klimaat, omgevingsparameters, lawaai en trillingen,verlichting, asbest en vezels, chemische en biologische agentia, 
De adviseur opleiding wil inzicht geven in de basisprincipes van de arbeidshygiëne, met nadruk op de praktische toepassing. De deelnemer moet na de opleiding in staat zijn om:

  • informatiebronnen te gebruiken
  • problemen te herkennen, te meten en te evalueren
  • elementaire verbeteringsmaatregelen te formuleren
  • een aanzet te geven voor verder onderzoek

Voor wie?

De opleiding is nuttig voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden zoals:

  • preventieadviseurs
  • arbeidsgeneesheren
  • bedrijfsverpleegkundigen
  • bedrijfshygiënisten

Docenten

De docenten hebben een ruime ervaring in het domein van de arbeidshygiëne en zijn vaak werkzaam als specialist arbeidshygiëne in de industrie.

Praktisch

  • De opleiding loopt vanaf 23 februari 2017 tot en met mei 2017 in het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen en het CVO Encora in Antwerpen.

  • De deelnemers ontvangen de nodige documentatie en teksten. Daarnaast hebben ze toegang tot het informatie- en documentatiecentrum van Prevent en van het PVI.

  • De deelnemers besluiten de opleiding met een paper over een zelf gekozen onderwerp en stellen dit in klasverband voor. 

  • Na het succesvol beëindigen van de opleiding ontvangen de deelnemers een getuigschrift met vermelding van het onderwerp van hun paper.
  • Het aantal deelnemers is beperkt tot 20. De volgorde van inschrijven bepaalt de deelname. 
  • Inschrijven voor afzonderlijke lessen is mogelijk.

Prijs

1.860 € (excl 21% BTW) met inbegrip van koffiepauzes en digitaal cursusmateriaal voor leden van Prebes en BSOH. Overige deelnemers betalen 2.190 € (excl 21% BTW). 
Inschrijven voor afzonderlijke lessen is mogelijk, prijs is 310 € (excl. BTW).

De facturatie gebeurt door Prevent nv, Kolonel Begaultlaan 1A, 3012 Leuven - BTW BE 0845 552 265. Kosteloos annuleren kan enkel tot 1 week voor de start van de opleiding. Als erkend opleidingsverstrekker aanvaardt Prevent Academy de KMO-portefeuille en opleidingscheques als betaalmiddel.

Inschrijven »