Ben jij op zoek naar een stagiair?

  • 30/03/2018

Prebes krijgt regelmatig aanvragen van studenten die op zoek zijn naar een stageplaats. Wil jij een student wegwijs maken in de wereld van welzijn op het werk en jouw kennis & ervaring met hen delen? Laat dan je gegevens hier achter. De inzendingen van bedrijven komen terecht op deze pagina.

De bescherming van stagiairs

Het koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs moet het welzijn van stagiairs op het werk verzekeren. Enkel de stagiairs die daadwerkelijk arbeid verrichten vallen onder deze regelgeving. De werkgever bij wie de stagiair zijn stage uitvoert moet een risicoanalyse uitvoeren, rekening houdend met het gebrek aan ervaring van de stagiair. Deze analyse moet uitgevoerd worden voordat de stagiairs met de arbeid beginnen.

Op grond van de risicoanalyse moet de stagegever preventiemaatregelen nemen om de gezondheid en de veiligheid van de stagiairs te beschermen. Ook moet ervoor gezorgd worden dat de stagiair voldoende ingelicht en begeleid wordt. Wanneer uit de risicoanalyse blijkt dat er sprake is van een risico, moet de stagiair een passend gezondheidstoezicht ondergaan. Voor stagiairs die jonger zijn dan 18 jaar is een specifiek gezondheidstoezicht verplicht.

Voor stagiairs bestaat er enkel een voorafgaande gezondheidsbeoordeling. Deze gebeurt op het moment dat de stagiair voor het eerst stage zal doen, en wordt uitgevoerd door de werkgever bij wie de stagiair eerst wordt tewerkgesteld. Het formulier van de gezondheidsbeoordeling dat door de preventieadviseur arbeidsgeneesheer wordt opgesteld, dient als bewijs dat de stagiair de beoordeling heeft ondergaan. Voor deze gezondheidsbeoordelingen geldt een specifieke tariefregeling.

Meer informatie op deze site

Je vindt meer informatie bij statuut leerling-stagiair onder het thema Arbeidsreglementering, en bij stagiairs onder het thema Welzijn op het werk.