Cijfers en ongevallen dode hoek

De zomer 2018 neemt een zwarte start door 4 dodelijke fietsongevallen in 6 dagen tijd, waarbij een aantal ongevallen t.g.v. de fameuze dodehoek. Op de website van VIAS en VSV vind je hierover uitgebreide informatie.

Op Prenne 46 op 14 juni 2018 in St-Truiden gaf ir. Danny De Baere in zijn sessie over communicatie met beelden een voorbeeld van de visuele campagne “Blijf rechts achter mij” van het Instituut van de Autocar en autobus en Let op voor de dode hoek van de provincie West-Vlaanderen.

Bestel presentaties van voorbije Prenne's

Cijfers over dodehoek ongevallen

  • Jaarlijks gebeuren er in ons land gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers.
  • 50% van de dodehoekongevallen is zeer ernstig: een vijfde met dodelijke afloop, een vierde met zware verwondingen.
  • In alle gevallen is de kwetsbare weggebruiker het slachtoffer, de grote meerderheid zijn fietsers.
  • De slachtoffers zijn vooral 11- tot 20-jarigen en senioren.
  • Bijna alle ongevallen gebeuren overdag en tijdens de week.
  • Snelheid speelt bij dodehoekongevallen geen rol.

Meer informatie


Volg de sessie met de fiets naar het werk op Prenne 47

18.09.18 | 16.15u - 17.00u | Met de fiets naar het werk

Fietsen zit duidelijk in de lift en niet alleen recreatief: steeds meer Vlamingen springen op de fiets om naar het werk te pendelen. Dit zorgt voor gezondere, productievere werknemers. Bovendien dragen ze bij tot lagere parkeerkosten en een gezond image. Maar helaas, fietsers zijn echter ook kwetsbaarder in het verkeer. Verkeersveiligheidsstappen dienen door het bedrijf genomen te worden.

Bekijk het volledige programma