Vlaamse werknemers willen meer bewegen

77% van de werkende Vlaming wil meer sporten en bewegen. Dat blijkt uit het Vlaams rapport ‘Sport op het werk’ van Sport Vlaanderen. Werknemers willen gezonder en fitter zijn en minder stress en spanning op het werk ervaren. Gebrek aan tijd en motivatie zijn evenwel een behoorlijke kink in de kabel. Organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten op het werk kan hier al een heel verschil maken.

De sport- en beweegscan brengt de sportieve noden in kaart

Sport Vlaanderen ontwikkelde een online bevragingstool, de ‘Sport- en beweegscan’, om tot bovenstaande vaststellingen te komen. Aan de hand van deze scan worden de sportieve wensen en noden van het personeel in kaart gebracht. Sport Vlaanderen analyseert de gegevens en komt deze nadien in het bedrijf toelichten. Hieruit kunnen dan bottom-up en gedragen sport- en beweegacties in het bedrijf opgestart worden.

18.257 werknemers uit 162 verschillende bedrijven namen ondertussen deel aan deze scan. 77% van de werknemers wil graag meer bewegen. Een opmerkelijke vaststelling. De redenen waarom men meer wil bewegen zijn pertinent, namelijk omwille van een betere conditie, betere gezondheid of tegen stress en burn-out.

Bekijk hier alle resultaten van het Vlaams rapport

Zelf interesse om de sport- en beweegscan te organiseren in jouw bedrijf? Je kan hem gratis online aanvragen via de website van Sport Vlaanderen.

Extra kosten?

Organiseren van sport- en beweegacties binnen je bedrijf moeten niet altijd groots zijn en hoeven dus ook niet veel te kosten. Integendeel, het zal je bedrijf meer opbrengen, nl. gezonde, energieke en geconcentreerde werknemers. Zo wordt het een investering in plaats van een kost.

Kleine veranderingen kunnen grote voordelen opleveren. Wees creatief!

Ontdek allerlei tips op onze website!

Het belang van een sportambassadeur!

Sportambassadeurs spelen een belangrijke rol in de opstart en promotie van sport- en beweegactiviteiten op het werk. Zij zetten zich dagelijks vrijwillig in om hun collega’s tot bewegen en sporten aan te zetten, met allerlei initiatieven. Ga op zoek naar deze mensen binnen jouw bedrijf, en werk samen met hen een duurzaam en laagdrempelig sport- en beweegbeleid uit.

Sensibiliseer!

Sport Vlaanderen zet ook volop in op sensibilisering. Om bewegen op het werk in de kijker te zetten, werden een aantal promotiematerialen ontwikkeld, zoals ludieke stickers, voetstapstickers en opdrukaffiches. Deze materialen kunnen ook gratis aangevraagd worden via onze website.

Wil je ook starten met sportieve acties op het werk?

Neem dan contact op met Sport Vlaanderen: 02 209 45 09, sportophetwerk@sport.vlaanderen of ontdek alle mogelijkheden op www.sport.vlaanderen/sportophetwerk

#sportersbelevenmeer. Beleef het, deel het!


Meer bewegen op Prenne 48

Wil je meer weten over bewegen op het werk? Schrijf je dan in voor deze sessies op 6 december in Flanders Expo Gent.

09.50u - 10.35u | ERGONOMIE 2 | Lang stilzitten: hoe ga je in je bedrijf aan de slag? 

Als onderneming heb je er alle belang bij om werknemers met een zittend beroep te stimuleren om minder lang stil te zitten, vaker te staan en meer te bewegen. Werknemers die hieraan werken ondervinden een positieve impact op hun fysieke gezondheid en krijgen meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. We gaan hier dieper op in en vertellen meer over een nieuwe methodiek die je meteen in beweging brengt!

16.15u - 17.00u | GEZONDHEID | Bewegen en sporten op het werk, ook mogelijk in uw bedrijf! 

Met de campagne ‘Sport op het werk’ wil Sport Vlaanderen de beroepsactieve bevolking sensibiliseren tot meer bewegen en sporten op de werkvloer. Fitte werknemers zijn niet alleen gezonder, ze voelen zich ook beter, hebben minder last van stress en zijn ook minder vaak ziek. Tijdens deze sessie wordt het aanbod van Sport Vlaanderen toegelicht en wordt ook aangetoond dat sporten op het werk echt loont.

Bekijk het volledige programma