Heb jij al eens gehoord van duurzame brouwerijen?

Duurzame brouwerijen ... Met een bierpijnleiding van 3km voor minder transport. In een circulair economisch model. Zonder afval. Heb je daar al van gehoord? Wel in België houden verschillende brouwerijen zich bezig met verduurzamen van hun proces, transport en werknemers. Goed bezig seg!

Brouwerij Huyghe

Op 4 december 2018 was er een leerrijke activiteit Collega kom eens kijken bij brouwerij Huyghe. Daar werd niet enkel de PED- en stoomregelgeving toegepast in een brouwerij, maar konden de aanwezige preventieadviseurs ook de duurzame inspanningen in het brouwproces aanhoren zoals de reductie van het water-, energie- en stoomverbruik. Op 10 jaar tijd daalde bijvoorbeeld het stoomverbruik van 300 MJ/hl naar 100 MJ/hl gebrouwen bier.

Brouwerij De Halve Maan

Op 6 december 2018 legde brouwerij De Halve Maan haar project maatschappelijk verantwoord ondernemen - met o.a. de bierpijpleiding van 3 km uit op Prenne 48. Deze pijpleiding, die voor 10 % gefinancieerd wordt door crowdfunding, leefde nadien een positief eigen leven en kwam aan bod in de Ideale wereld, in de wereldpers zoals de CNN-rapportage en nadien in een CNN-artikel toen het operationeel was.

 

Green Deals

Een Green Deal is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project te starten. Daarbij worden milieudoelen nagestreefd die hand in hand gaan met een verhoogde competitiviteit en een goede bedrijfsvoering. De overeenkomst bevat een duidelijke rolverdeling, een omschrijving van de verwachte resultaten, de hieraan gekoppelde acties en de tijdsplanning. De Green Deal is een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis.

Water is één van de belangrijkste grondstoffen en hulpbronnen om bier te brouwen. Het is het hoofdingrediënt van bier en wordt daarnaast ook gebruikt voor de schoonmaak, het spoelen, de stoomproductie.

De Green Deal Brouwers rond duurzaam omspringen met water is op 6 september 2018 ondertekend door de Belgische Brouwers, Fevia Vlaanderen, Vlaamse Overheid (Departement Omgeving en VMM), Vlakwa en negenbrouwerijen.

Meer informatie

Stoom

Eerder dit jaar publiceerden we 4 berichten over stoom.

Risico’s in de brouwerijsector

Op BeSWIC is een mooi overzicht gegeven van risico’s in de brouwerijsector zoals de besloten ruimten.