Campagne checklist geschikt huishoudmateriaal voor de huishoudhulp

Geschikt en ergonomisch materiaal is essentieel voor de huishoudhulp. Slecht onderhouden of beschadigd materiaal verhoogt de risicofactoren verbonden met de houding, de inspanning en de herhaling van handelingen.

Al deze factoren kunnen negatieve gevolgen hebben voor de huishoudhulp. Daarom heeft het werkbaarheidsfonds voor de dienstencheques de campagnewebsite iktoonrespect.be opgericht waar je informatie, video’s en checklijsten kan vinden.

Checklist geschikt huishoudmateriaal

De checklist bevat volgende 7 rubrieken:

 • Algemeen
 • Werken op hoogte
 • Afstoffen (meubels, vloeren en andere oppervlakken)
 • De vloer schoonmaken met water
 • Schoonmaken van ramen en spiegels
 • Schoonmaken van het sanitair
 • Strijken

7 tips voor onderhoud van het materiaal

Het onderhouden van het materiaal is vooral belangrijk voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer. Slecht onderhouden elektrisch materiaal kan bijvoorbeeld leiden tot elektrocutie. Als het schoonmaakmateriaal niet regelmatig wordt gewassen, hebben bacteriën en ziektekiemen vrij spel. Op iktoonrespect.be worden volgende tips vermeld:

 1. Was de verschillende vodden, microvezeldoeken en vaatdoeken in de wasmachine (60°, zonder wasverzachter).
 2. Vervang je vaatdoeken en microvezeldoeken als wassen niet meer volstaat of als ze versleten zijn.
 3. Controleer de verschillende knoppen en de kabel van je elektrische apparaten.
 4. Leeg/vervang de filters of bakken van apparaten, zoals stofzuigers.
 5. Controleer de stabiliteit van de trapjes of opstapjes die je ter beschikking stelt.
 6. Ontkalk je strijkijzer regelmatig.
 7. Vervang je wc-borstel regelmatig.

Instrumenten voor anderstaligen

Naast de bovenstaande risico’s worden deze taken ook in vele gevallen uitgevoerd door werknemers in ongunstige arbeidsomstandigheden die soms een andere moedertaal spreken. In het kader van anderstaligheid ontwikkelen verschillende sectorfederaties instrumenten zoals vertalingen, tekeningen, affiches, stripverhalen, beeldwoordenboeken, ...

Risicoanalyse

Dienstenchequebedrijven zijn vaak actief in schoonmaakactiviteiten. Voor de schoonmaaksector is er een 'Online interactive Risk Assessment' (OiRA) of 'Online interactieve Risicoanalyse' ontwikkeld. Dat gratis softwareprogramma is aangepast aan de specifieke kenmerken van de sector, zoals het schoonmaken in diverse werkomgevingen in verschillende soorten gebouwen. Lees hierover het bericht op deze BeSWIC website: OiRA-tool voor de schoonmaaksector.

Downloads