Preventieadviseur van het jaar werkt bij Inovyn

 • 26/09/2019

Dirk Gyzels, hoofd van de preventiedienst bij Inovyn Manufacturing Belgium in Lillo, werd door Agoria verkozen tot preventieadviseur van het jaar voor zijn uitgewerkt preventiebeleid.

Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraken zonder uitzicht”, dat is de slagzin van Dirk Gyzels, hoofd van de preventiedienst bij Inovyn Manufacturing Belgium en recent verkozen tot preventieadviseur van het jaar.

Preventieadviseur van het jaar

Het is de elfde keer dat Agoria de Preventieadviseur van het Jaar verkiest. Daarmee wil de organisatie bedrijven belonen die zich inzetten voor de veiligheid van hun werknemers en aannemers en die tegelijk bijdragen tot het veiligheidsbeleid in het kader van werken met derden, en in het bijzonder met contractors. Eerder sleepten al BASF, Electrabel Doel, Total Raffinaderij Antwerpen, Caterpillar, AW Europe, Volvo Cars en Borealis en Janssen Pharmaceutica de award in de wacht.

De winnaar

Inovyn produceert chloor, hoofdzakelijk als grondstof voor grote klanten in de haven van Antwerpen, en aanverwante producten zoals natrium- en kaliumhydroxide. Dirk Gyzels krijgt de award vooral omdat hij oog heeft voor de veiligheid van de eigen medewerkers en contractoren op het bedrijfsterrein. De toepassing van het beleid richt zich ook tot contractoren, zoals onder meer bij

 • werkvergunningen
 • laatste minuut risicoanalyses
 • observatierondgangen
 • opleidingen
 • incidentenonderzoek

Hij hanteert ook een zeer sterke betrokkenheid van de contractors in de communicatie, gesteund op nabijheid en bereikbaarheid.

Bovendien zijn er in het bedrijf verschillende verbeterprogramma’s die het veiligheidsbeleid ondersteunen zoals

 • consequent leidinggeven, met 3 evenwichtige pijlers: waarderen, positief corrigeren en sanctioneren
 • 20 principes van arbeidsveiligheid en procesveiligheid
 • Life Saving Rules, die afdwingbaar zijn door toepassing van een malus bedrag voor de contractorfirma
 • audits
 • gedragsobservaties
 • een werkgroep met contractoren

Een voorbeeld voor anderen

“Preventie gaat over het voorkomen van kleine ongemakken en grote drama’s. De rol van de preventieadviseur is daarom fundamenteel voor alle werknemers  die in een bedrijf aan het werk zijn. Daarbij mag geen onderscheid gemaakt worden tussen de eigen medewerkers en de collega’s die voor rekening van andere bedrijven bij u aan de slag zijn. Het zijn allemaal mensen die ’s morgens naar hun werk gaan en die ’s avonds even gezond weer naar hun familie moeten kunnen vertrekken. Dat heeft Dirk Gyzels perfect begrepen en dat maakt van hem een voorbeeld dat we met veel plezier toejuichen”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

De mindset veranderen

Veiligheid integreren in de mindset van werknemers, zodat veiligheid echt tussen de oren zit en een verworven waarde wordt en blijft voor elke werknemer, dat vindt Dirk Gyzels belangrijk. Veiligheid wordt dan beleefd vanuit een eigen overtuiging, gebaseerd op ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’.

Meer weten?

 • Preventieadviseur van het Jaar 2019 werkt bij Inovyn in Lillo | Agoria
 • 6 stappen van een laatste minuut risicoanalyse | Prebes
 • Opleiding ‘Procesveiligheidsstudies en beheersen van procesrisico's’ | Prebes