Advies Voedselkeuzes Hoge Gezondheidsraad: Eten en levensjaren winnen, het kan!
Nieuws

Advies Voedselkeuzes Hoge Gezondheidsraad: Eten en levensjaren winnen, het kan!

In overleg met de bevoegde autoriteiten van het land, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgewerkt over de prioriteiten met betrekking tot voedselkeuzes die effectief kunnen bijdragen tot het behoud en de promotie van een goede gezondheid.

  • 03 okt. 2019
  • Gezondheid

In overleg met de bevoegde autoriteiten van het land, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgewerkt over de prioriteiten met betrekking tot voedselkeuzes die effectief kunnen bijdragen tot het behoud en de promotie van een goede gezondheid.

De aanbevelingen die in dit nieuwe 'FBDG'-advies (Food Based Dietary Guidelines) worden geformuleerd, gelden voor de volwassen bevolking en zijn onderbouwd door recente wetenschappelijke gegevens. Ze zijn praktisch en houden rekening met de eetcultuur van de bevolking!

Een essentieel advies: sedentariteit en overgewicht bestrijden

Bijna de helft van de bevolking in België heeft overgewicht.

15,4% is obees.

Daarom is een preventiestrategie bovenal gericht op het evenwicht tussen lichaamsbeweging en calorieënopname.

5 vuistregels

Het internet en diverse publicaties voor een breed publiek staan vol tips van velerlei aard, maar het is vaak moeilijk hun wetenschappelijke juistheid en hun werkelijke draagwijdte te achterhalen. Bovendien zijn ze dikwijls onvolledig en niet volgens belangrijkheid ingedeeld.

Daarom stelt de HGR, vijf prioritaire aanbevelingen voor die het grootste effect zullen hebben op de gezondheid.

  1. Eet elke dag ten minste 125 g volle graanproducten, in functie van de energiebehoeften.
  2. Eet elke dag 250 g of twee stukken fruit en ten minste 300 g groenten
  3. Eet wekelijks peulvruchten. Vervang ten minste één keer per week vlees door peulvruchten.
  4. Eet dagelijks 15 tot 25 g noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels; een handvol stemt overeen met ongeveer 30 g.
  5. Beperk de zoutinname.

Meer weten?

[bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu]

Gerelateerde opleidingen

Train de Trainer - EHBO

Train de Trainer - EHBO

  • Gezondheid, Competentieontwikkeling
  • Safety Expertise
  • In Company
  • 3 dagen
  • 660
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075
Webinar
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Online
  • In Company
  • 7 dagen
  • 965
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075

Gerelateerde evenementen

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

  • Gezondheid, Veiligheidscultuur
  • Auditorium Provinciehuis
  • Eén dag
Webinar
Online infosessie Burn-on, een event van Resilire i.s.m. Prebes

Online infosessie Burn-on, een event van Resilire i.s.m. Prebes

  • Gezondheid
  • Online
  • Eén dag

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app, een grootschalig burgerwetenschapsonderzoek naar voedselomgevingen in Vlaanderen. Hoe beleven we onze voedselomgeving? Waar kopen we ons eten, wat beïnvloedt onze keuzes in de winkel of op restaurant, hoe tevreden zijn we over het voedingsaanbod in onze buurt?
  • Gezondheid
  • 29 apr. 2025
Nieuws

Strengere en vroegtijdige aanpak van re-integratie

Vanaf 1 januari 2026 gelden nieuwe regels die de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers grondig hervormen, met belangrijke implicaties op de codex over het welzijn op het werk en een directe impact op de rol van de preventieadviseurs-arbeidsartsen.
  • Gezondheid, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon
  • 29 apr. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks