BE-Ready: een verhoogde zelfredzaamheid begint op school!

  • 11/10/2019

Om snel te kunnen reageren wanneer het nodig is, bereiden hulpdiensten en overheden zich dagelijks voor. Ze identificeren en analyseren de verschillende risico’s op hun grondgebied, maken noodplannen op en oefenen deze regelmatig. Maar eigenlijk kan iedereen aan de hand van enkele eenvoudige stappen de gevolgen van een noodsituatie beperken, zelfs de allerkleinsten.

Een educatief project voor lagere scholen

In het kader van de grootschalige campagne Risico-Info lanceert het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) een boeiend educatief project gericht op leerlingen van het basisonderwijs. Zo willen ze leerkrachten aanmoedigen om met leerlingen te praten over verschillende typen noodsituaties en hen aan te leren wat de juiste reflexen zijn.

Voor elke graad een aangepast pakket

BE-Ready bestaat uit verschillende lessenpakketten:

In de eerste graad:

  • leren leerlingen wat een noodsituatie is
  • hoe ze om hulp kunnen vragen
  • bereiden ze zich voor op noodsituaties zoals een koudegolf, hittegolf, overstroming, onweer en brand

In de tweede graad:

  • leren leerlingen hoe ze zich kunnen voorbereiden op een noodsituatie
  • hoe ze efficiënt kunnen handelen tijdens en na een noodsituatie
  • bekijken ze heel concreet wat je kan doen bij een industrieel ongeval, een bosbrand, een griepepidemie, een stroomonderbreking en diefstal

In de derde graad:

  • leren leerlingen hoe ze anderen kunnen helpen in een noodsituatie
  • op welke manier ze best informatie zoeken tijdens een noodsituatie
  • verdiepen ze zich in meer complexe risico’s zoals een nucleair ongeval, een massa-evenement, een cyberaanval en terrorisme

Online game

Het lessenpakket wordt aangevuld met de spannende online game BE Ready, dat leerlingen voorbereidt op iedere noodsituatie. Door het tijdig uitvoeren van de juiste acties kunnen ze zichzelf en hun vrienden in veiligheid brengen.

Dit project werd ontwikkeld in samenwerking met het Algemene Directies Civiele Veiligheid & Veiligheid en Preventie (FOD Binnenlandse Zaken), Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Cybersecurity België.

Meer informatie ?