Eerste hulp bij lichte verwondingen

Van snijwonde over bloedneus tot appelflauwte: je hoeft niet meteen 112 in te toetsen als een van je collega’s zoiets overkomt. Wat doe je als je collega flauwvalt, hyperventileert, zich brandt...

1. Schaafwonde: reinigen en ontsmetten

Hoe onschuldig een schaafwonde ook lijkt, ze kan uitmonden in een serieuze ontsteking. Daarom reinig je de wonde het best zo snel mogelijk met een gaaskompres, water en zeep. Wrijf van het midden naar de randen toe om het vuil te verwijderen. Vervolgens ontsmet je met ontsmettingsmiddel – check wel eerst de vervaldatum. Dek de wonde tot slot af met een pleister of kompres.

2. Neusbloeding: vooroverbuigen

Help je collega om het hoofd licht voorover te buigen – in leeshouding. Laat hem vervolgens zijn neus 10 seconden dichtknijpen met beide wijsvingers net onder de neusbeenderen. Heb je bloedstelpende watten in je EHBO-koffer, stop ze dan in de neusgaten. Om nieuwe bloedingen te vermijden, mag je collega zeker een uur lang niet snuiten.

3. Flauwvallen: benen in de lucht

Wie flauw dreigt te vallen is duizelig, bleek en ziet zwarte vlekken voor de ogen. Herken je deze alarmsignalen bij een collega, laat hem dan rustig zitten of op de grond liggen om een val te voorkomen. Leg zijn benen hoger dan de rest van het lichaam en breng koude kompressen aan op voorhoofd en nek. Strakke kleding maak je beter los zodat je collega voldoende lucht krijgt. Is hij weer bij bewustzijn, laat hem dan rustig rechtop zitten. Onschuldig is flauwvallen trouwens niet: een gebrek aan zuurstof in de hersenen kan een hersenletsel veroorzaken.

4. Hyperventilatie: ademen in een zakje

In stressvolle situaties kan iemand een paniekaanval krijgen en beginnen te hyperventileren. Naast een versnelde ademhaling zijn de symptomen duizelingen, een opgejaagd gevoel en tintelende en verkrampte handen, voeten en mond. Omdat de kans op flauwvallen groot is, probeer je je collega zo snel mogelijk te kalmeren. Dat doe je door hem rustig in en uit te laten ademen in een papieren of plastic zakje dat zijn neus en mond bedekt. Als alternatief kan de hyperventilerende collega met zijn handen ook een schelp maken rond de mond.

5. Lichte bloeding: ontsmetten en afdekken

Een snijwonde – bijvoorbeeld aan papier – met een lichte bloeding is snel gebeurd en gelukkig ook makkelijk te verzorgen. Ontsmet de wonde en en dek hem af met een pleister of steriel verband. Zo stelp je de bloeding en vermijd je een ontsteking. Blijkt de bloeding ernstig? Verwittig dan de hulpdiensten en verleen eerste hulp. 

6. Brandwonden: afkoelen onder water

Een brandwonde, bijvoorbeeld door kokend water of een andere hete vloeistof, is enorm pijnlijk en vraagt onmiddellijke behandeling. Laat de verbrande huid 15 tot 20 minuten afkoelen onder koud stromend water. Ziet de huid gewoon rood, dan gaat het om een eerstegraadsbrandwonde en volstaat voldoende afkoeling. Merk je blaren op, dek de wonde dan af met een steriel verband en schakel meteen professionele hulp in.

[bron: Liantis]