FAQ elektrische & hybridevoertuigen

Als preventieadviseur is het belangrijk om een goede infrastructuur voor te bereiden wanneer het bedrijf de overstap maakt naar elektrische of hybride voertuigen. Je plaatst immers niet zomaar laadpalen op bedrijfsterrein. Zoiets dient met de nodige zorg te gebeuren.

Traag laden

Het laden van voertuigen gebeurt best via een lage spanning. Hoe trager de batterij geladen wordt, hoe langer ze zal meegaan. Er moet dan ook een balans gevonden worden tussen het zo traag mogelijk laden en het halen van voldoende bereik. Jochen De Smet: “Voor bedrijven zitten we standaard op laadvermogens van 11 tot 22 kilowatt. Bij snelladers gaat het over 50 tot 150 kilowatt, maar dat zijn al heel grote vermogens.”

Groot bereik

Wat als je medewerkers veel moeten rijden, zeg maar tot 300 kilometer per dag? “Ook dan is een overstap naar elektrische wagens mogelijk”, zegt Jochen De Smet. “De meest recente elektrische wagens halen makkelijk 400 kilometer per dag. Er komen de komende maanden heel wat nieuwe modellen op de markt met een groot bereik, zelfs met bereiken boven de 600 kilometer. De evolutie stopt niet. Zelfs voor trucks komen er oplossingen, hoor ik.”

CO2 uitstoot of ecoscore?

Verschillende parameters zijn van belang:

 • De CO2-uitstoot van het voertuig zelf en van de productie van de batterij en het voertuig
 • De ecoscore die de totale uitstoot van het voertuig zelf op het geheel bekijkt
 • De milieuparameters, PM2.5 en PM10, fijnstofparameters. Wat dit betreft scoren elektrische voertuigen heel goed, met scores tussen 85 en 90

Het best kijk je echter naar de ‘tailpipe’ emissie. Dit is de meest objectieve score. Bij volledig elektrische voertuigen is deze nul voor het voertuig zelf.

Studies tonen aan dat emissies van productie tot gebruik van elektrische wagens er als beste uitkomen.

Ondergronds parkeren, ja of nee?

10 jaar geleden waarschuwde de brandweer dat door het plaatsen van zonnepanelen op het dak bij brand een huis niet meer blusbaar zou zijn. Inmiddels is dit probleem opgelost. Mogelijk gaat het op dezelfde manier bij elektrische wagens in parkeergarages. Jochen zelf zag nog geen gevallen van zelfontbranding van de batterij zelf, meestal ging het om andere materialen die ontbrandden en meestal viel dit voor bij voertuigen die ook een verbrandingsmotor hadden, waarbij deeltjes in de motor terecht kwamen die door oververhitting gaan ontbranden.

Twee aspecten dienen in overweging genomen te worden in het kader van brandpreventie:

 1. Branden van een voertuig kan in principe bij elk voertuig voorvallen
 2. Oververhitting van de batterij moet absoluut vermeden worden

In dat laatste geval kan je immers een zogenaamde thermal runway krijgen. In dat geval moet het voertuig ondergedompeld worden in een container en moet de batterij volledig geïmmobiliseerd worden. Jochen heeft weet van slechts 4 van dergelijke gevallen in België. Het is dus zeldzaam, maar niet onmogelijk. Als preventieadviseur moet je dan ook rekening houden met dit risico.

Maatregelen bij ondergronds parkeren

Bij ondergronds parkeren van elektrische voertuigen vraagt de brandweer om extra veiligheidsmaatregelen te voorzien, bijvoorbeeld:

 • Compartimentering: het afbakenen van elektrische voertuigen ten aanzien van voertuigen met een verbrandingsmotor
 • Een noodstop voor het laden. Bij afwijkende laadpatronen wordt het laadsysteem automatisch uitgeschakeld. Toch vraagt de brandweer daarnaast ook een noodstop om meer zekerheid te creëren.
 • Eventueel een sprinklersysteem indien nodig

Tips voor het laadplan

Ga je aan de slag met het opmaken van een laadplan? Hou dan rekening met slim laden.

 • Vraag een minimum aan loadbalancing, het spreiden van de laadvraag over de verschillende voertuigen.
 • Maak koppelingen met de energiemarkten om dynamische energietarieven te krijgen.
 • Koppel met hernieuwbare energie, de goedkoopste manier van laden. Zo vermijd je dure nettarieven en taksen.
 • Hou rekening met pieken en dalen. Gebruik overschotten aan hernieuwbare energie voor het laden van de voertuigen.

Elektrische wagens op Prenne 55

Op Prenne 55 organiseerde Prebes een interactieve zoomsessie aansluitend bij de opleidingsmodule: “Elektrische wagens, doorbraak in 2020?”. De interessante opleidingsmodule werd verzorgd door Jochen De Smet, voorzitter van AVERE België. Hij gaf tijdens de zoomsessie heldere antwoorden op de vragen van de deelnemers.

Risicoanalyse elektrische voertuigen

Prebes bereidt een risicoanalyse voor met betrekking tot elektrische & hybridevoertuigen. Deze zal ter beschikking komen voor leden via het Prebes kenniscentrum.