In de rubriek “Welzijnsalfabet” in Veiligheidsnieuws, kiest de auteur per letter één thema en licht dit kort toe aan de hand van zijn of haar ervaring hiermee. Dit geeft een unieke kijk op welzijn en preventie. In de nieuwste editie van Veiligheidsnieuws kan je het Corona-alfabet lezen van Danny De Baere, Adviseur  FOD WASO AD Humanisering van de Arbeid.

Wat heeft het niet gehaald?

Voor het maken van het alfabet moest er een keuze gemaakt worden. Volgende items hebben het niet gehaald:

Acteurs/Artiesten, Brazilië/Bolsonaro, correcte (en verdachte) Certificaten (van PBM), (corona)Doden, Evenementen, ……., (corona)Moe/Motivatie, ….., Sound of Silence, .., (corona)Vermoeidheid, (corona) Woordenlijst (uit Nederland), .. en de grappige foto van het Zorromasker. Na afsluiten van de publicatie konden volgende (extra) linken gerust thuishoren onder de woorden die wel aan bod komen zoals Humor/contactopsporing en Huidhonger.

Wat het uiteindelijk wel geworden is, lees je hieronder in de eerste 3 letters en de links met het volledige alfabet.

A: Alternatieve Aanraking/Afstandseconomie

In de corona- en ook postcoronatijd zal afstandseconomie zijn definitieve intrede hebben gedaan en zullen we elkaar op een andere manier moeten begroeten en aanraken. Als je op internet afbeeldingen zoekt van “handshake alternatives” vind je mooie cartoons en beelden.

B: Biologisch agens/Business continuity plan

Ten gevolge van richtlijn (EU) 2020/739 is iedere twijfel rond de corona-indeling weggenomen en is SARS‐CoV‐2 (Severe acute respiratory syndrome – coronavirus 2) officieel opgenomen in bijlage III van de richtlijn biologische agentia als categorie 3. Een ideaal moment om jouw business continuity plan te actualiseren (met biologische agentia).

C: Covid-19/Comorbiditeit/Contacttracing

De officiële afkorting die de Wereldgezondheidsorganisatie aan de coronaziekte heeft gegeven, is “coronavirus disease 2019” of Covid-19. Eén belangrijk element in de exitstrategie is contacttracing waarbij de databank van Sciensano een belangrijke rol speelt en geregeld is met genummerd KB 18 (aangepast met genummerd KB 25).

Zin in meer?

Er zijn nog veel meer trefwoorden en links bij elke letter.

Bekijk dit en veel meer in Veiligheidsnieuws 208