Brandweer lanceert campagne 'Ik knal zonder vuurwerk'

Deze gloednieuwe campagne door Netwerk Brandweer roept mensen op om een foto te delen met de hashtag #ikknalzondervuurwerk, om zo te laten zien dat zij deze eindejaarsperiode het vuurwerk achterwege zullen laten.

#ikknalzondervuurwerk

Netwerk Brandweer, de koepelorganisatie van alle 20 Vlaamse Hulpverleningszones, lanceert opnieuw de campagne #Ikknalzondervuurwerk. In 2019 was de boodschap om naar een georganiseerd spektakelvuurwerk te gaan. In 2020 wordt de boodschap gegeven om geen vuurwerk af te steken met oudjaar.

Het campagnebeeld met de hashtag #ikknalzondervuurwerk zegt genoeg. Honden, en dieren in het algemeen, schrikken erg van die knallen. Brandweermannen en alle andere hulpverleners van dienst tijdens de feestdagen moeten meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en brand of schade door vuurwerk blussen of herstellen. Daarom zegt de brandweer “Ik knal zonder vuurwerk”, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.

Maak jouw foto!

  1. Ga naar de website www.ikknalzondervuurwerk.be
  2. Kies voor 'Maak jouw foto'
  3. Upload je foto (de hashtags verschijnt vanzelf)
  4. Deel op je sociale media!

6 redenen om zonder vuurwerk te knallen

  1. Verboden
  2. Levensgevaarlijk
  3. Risico op brand
  4. Dierenleed
  5. Hulpdiensten onbeschikbaar
  6. Ogezond door de hoge fijnstofconcentratie

Download hier het campagnemateriaal.

Regelgeving vuurwerk

Eén van de coronamaatregelen (Ministrieel besluit van 28 november 2020) is dat het merendeel van vuurwerk verboden is van 1 december 2020 t.e.m 15 januari 2021. Ieder jaar informeert ook de FOD Economie over de risico’s van vuurwerk. De regelgeving van springstoffen en vuurwerk kan gevonden worden via deze link.

Meer info