Nieuw advies RAG: draag mondmaskers op het werk

Mondmaskers dragen we best standaard op kantoor, ook als werknemers voldoende afstand kunnen houden. Dat stelt de Risk Assesment Group (RAG) in een nieuw advies, dat binnenkort gepubliceerd zal worden.

Stoffen maskers volstaan

Stoffen mondmaskers volstaan, FFP2-masker zijn niet nodig. Bandana's en sjaals mogen niet meer gebruikt worden als alternatief. 

Landen als Duitsland en Oostenrijk legden een verplicht gebruik van FFP2-masker op. De RAG volgt die beslissing niet, meldt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano. Stoffen maskers of wegwerpmaskers blijven de standaardkeuze in ons land. Wegwerpmaskers zijn trouwens niet noodzakelijk beter dan een stoffen variant. Sjaals, nekwarmers en bandana's mogen niet meer gebruikt worden als alternatief. 'In het verleden was dat mogelijk omdat er een relatief tekort was aan mondmaskers, maar die tekorten zijn ondertussen opgelost', aldus Van Gucht. 

FFP2-maskers

Verder worden FFP2-maskers niet aanbevolen voor de algemene bevolking. Ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en zijn niet comfortabel. Daarnaast mogen maskers met een uitlaatventiel niet gebruikt worden. Die maskers zijn onder meer te verkrijgen bij doe-het-zelfzaken. De druppels kunnen ontsnappen via het ventiel en zo kunnen besmettingen plaatsvinden, luidt de verklaring.

Hoe draag je het?

De algemene regel is dat niet het type van het masker maar wel de manier waarop het gedragen wordt belangrijk is. Iedereen ouder dan 12 jaar moet er een dragen, in de klas, op het openbaar vervoer, in de winkel, binnen in een publieke ruimte en in openlucht als de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden. 

Ook op kantoor

Het nieuwe RAG-advies raadt nu ook aan om een mondmasker op kantoor te dragen of in een gesloten ruimte die mensen uit verschillende huishoudens delen, ook als er voldoende afstand kan worden gehouden. Dat is zeker aangeraden als mensen gedurende lange tijd in de ruimtes verblijven, wanneer er veel gepraat wordt en de verluchting ontoereikend is of niet gecontroleerd kan worden.

[bron: ATV, VTM]