Meer vrachtwagens voorzien van dode hoeksticker

Heb je je als preventieadviseur ook al de vraag gesteld hoe het komt dat de laatste tijd zoveel vrachtwagens en autocars in het verkeer met dode hoek stickers (“angles morts”) rondrijden? Is het veiligheidsbewustzijn in de vrachtwagensector zodanig gegroeid?

Nee, het antwoord is eenvoudiger. Vanaf 1 januari 2021 verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars vanaf boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen die op het Franse grondgebied aan het verkeer deelnemen.

Franse regelgeving

Op 17 november werd Decreet nr. 2020-1936 voor de wijziging van de Franse wegcode gepubliceerd.  Er wordt een nieuw artikel R 313-32-1 aan de wegcode toegevoegd, dat dus op 1 januari 2021 in werking treedt.

De regels verplichten “stickers” aan de achterzijde en aan de linker- en rechterzijde van een voertuig categorie N2, N3, M2, M3, O3, O4 aan te brengen, voor alle voertuigen die op Frans grondgebied aan het verkeer deelnemen. Ze moeten 25 cm hoog zijn en 17 cm breed. Gedurende de komende 12 maanden zullen alle modellen van dode hoek stickers nog worden toegestaan. Na deze periode van 12 maanden zullen de stickers moeten voldoen aan de Franse regelgeving (kleur, afmetingen, enz).

Een aantal websites geven hierover meer informatie:

Meer informatie