Waarom een nieuw energielabel?

Sinds 1 maart 2021 bestaan twee energielabels naast elkaar in de winkelrekken, namelijk het oude label met energieklassen van A+++ tot G, en het nieuwe energielabel (A-G).

Waarom een nieuw label?

Door de technologische ontwikkelingen is de energie-efficiëntie van producten in de loop der jaren gestaag verbeterd. Daardoor vallen alsmaar meer apparaten in de energieklassen boven A (van A+ tot A+++). Dat maakt het moeilijk om een onderscheid te maken tussen de meest en minst efficiënte apparaten.

Daarom werd besloten de criteria en de testmethodes voor de toekenning van de verschillende klassen te herzien en de huidige kleurcodes en schalen aan te passen aan een eenvoudiger systeem, gaande van A tot G.

Achter het nieuwe label schuilt een nieuwe berekeningswijze van technische parameters, en de manier waarop een product getest wordt.

QR-code

Rechtsboven op het nieuwe EU-energielabel staat ook een QR-code. Hiermee kunnen de huidige labelgegevens en aanvullende apparaatinformatie worden opgehaald uit een centrale EU-productdatabase (EPREL = European Product Database For Energy Labelling) vanaf 1 maart 2021.

Nieuw label verplicht

Vanaf 1 maart 2021 is de winkelier verplicht het nieuwe label in de nabijheid van het product, en goed zichtbaar, te tonen voor vier productcategorieën, namelijk:

  • huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten: verordening 2019/2014)
  • elektronische beeldweergavetoestellen (televisies en computerschermen; verordening 2019/2013)
  • koelapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnkoelkasten; verordening 2019/2016)
  • huishoudelijke vaatwasmachines (verordening 2019/2017)

Vanaf 1 september 2021 volgen lichtbronnen (verordening 2019/2015). Het oude label blijft van kracht voor de tien overige productcategorieën.

Meer informatie