Versie 5 van de generieke gids

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk hebben op 14 juli 2021 een geactualiseerde versie van de generieke gids gevalideerd (versie 5.0). Deze gids bevat noodzakelijke principes en maatregelen om ondernemingen toe te laten om veilig te werken door besmettingen op het werk maximaal te vermijden.

Bekijk hier de geactualiseerde versie van de generieke gids.

Sterftecijfers gunstig geëvolueerd

Dankzij de vlotte voortgang van de vaccinatiecampagne en het nog steeds goed naleven van de geldende maatregelen door de hele bevolking, zijn de besmettingscijfers, het aantal ziekenhuisopnames en de sterftecijfers de laatste maanden gunstig geëvolueerd.

Enkele maatregelen geschrapt of aangepast

Naar aanleiding van deze evoluties zijn de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk nagegaan of bepaalde regels die zijn voorgeschreven door de generieke gids gewijzigd moeten worden. Deze analyse heeft ertoe geleid dat enkele maatregelen van de generieke gids werden geschrapt of aangepast. Daarnaast werd een onderdeel toegevoegd over bedrijfsfeestjes en teambuildings.

Bedrijfsfeestje/drink - teambuilding

In versie 5 van de generieke gids vind je een aantal aanbevelingen voor het organiseren van bedrijfsfeestjes of teambuildings.

  • Er moet in elk geval de nodige voorzichtigheid worden in acht genomen bij de organisatie van activiteiten die een nauw(er) contact met veel verschillende personen veronderstellen, en men moet in elk geval afwegen of het niet aangewezen is dergelijke activiteiten nog even uit te stellen, bij voorkeur tot op het ogenblik dat er een voldoende groot percentage van de actieve bevolking volledig gevaccineerd is.
  • Beperk de frequentie van dit soort activiteiten.
  • Deelname aan deze activiteiten gebeurt op vrijwillige basis.
  • Als deze activiteiten worden georganiseerd, dan gebeurt dit bij voorkeur buiten.
  • Indien de activiteit binnen in het bedrijf wordt georganiseerd, moeten de algemene principes om virusverspreiding te voorkomen, worden nageleefd, bv. door het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken (bv. kleine bubbels van collega’s die normaal al samenwerken), te zorgen voor een goed geventileerd lokaal, dragen van mondmasker tijdens verplaatsing, ….
  • Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen eigen catering of het gebruik van een professionele cateraar.
  • Teambuildings en andere (sportieve) activiteiten zijn toegelaten, maar ook deze worden bij voorkeur buiten georganiseerd, en daarbij moeten uiteraard de verschillende protocollen die van toepassing zijn, worden nageleefd. Deze protocollen zijn terug te vinden in de gids.
  • Vraag steeds het advies van het comité voor preventie en bescherming op het werk vooraleer dergelijke activiteiten te organiseren

Telewerk nog steeds sterk aanbevolen

Telewerk is sinds 27 juni 2021 niet meer verplicht, maar wel nog steeds sterk aanbevolen.

Externe links

[bron: FOD WASO]