Nog veel agressie tegen afvalophalers

Afvalophalers en medewerkers van infolijnen blijven het slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Agressie tegen recyclageparkwachters is gedaald. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Interafval.

Enkele statistieken

  • Meer dan 1 op 3 afvalophalers (36%) krijgt minstens 1 keer per week te maken met verbale agressie, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. De fysieke agressie (15%) was ongeveer gelijk met 2019. Vaak gaat het om onaangepast gedrag van andere weggebruikers.
  • Bijna 1 op de 2 medewerkers van telefonische infolijnen is minstens één keer per week kop van jut, waarbij bellers roepen en schelden. Gelukkig is er ook positief nieuws: 1 op 3 krijgt minstens wekelijks een compliment.
  • Op het recyclagepark krijgt 1 op 4 nog 1 keer per week te maken met verbale agressie, zoals roepen, schelden of intimiderende gebaren, dat is een halvering ten opzichte van 2017.

💡 Via de website “Houhetnet” kan je affiches downloaden en voor het raam hangen en andere verhalen horen om complimenten te geven voor het afvalteam.

Agressie in beswic-artikels

De laatste jaren zijn er diverse artikels op beswic verschenen, met agressie als thema. Enkele vb.

Prenne

Op de Prenne van 9 december 2021 wordt samengewerkt met KBC, waarbij je 6 modules rond agressie kan volgen.

💡 Ontdek Prenne 60

Meer informatie