Check je UFI-codes in huis

Wist je dat meer dan de helft van de oproepen naar Europese antigifcentra gaan over kinderen? Ongelukken met alledaagse chemische producten kunnen op elk moment en op elke plaats gebeuren, vooral bij kleine kinderen. Een UFI-code helpt om snel het juiste advies te krijgen.

Wat bij een ongeluk?

Bij een ongeluk moet je onmiddellijk medisch advies in te winnen door contact op te nemen met het antigifcentrum of in sommige gevallen de huisarts. Een UFI-code helpt om snel het juiste advies te krijgen.

Ken de UFI-code

Op productetiketten vind je een UFI-code van 16 tekens (unieke formule-ID). Hier wordt naar gevraagd wanneer je medisch advies inwint. De UFI-code helpt antigifcentra om het product en de ingrediënten sneller te identificeren, zodat je sneller een nauwkeurig advies kan krijgen.

Tegen 2025 UFI-code op producten

De UFI-code staat al op de etiketten van heel wat producten, bijvoorbeeld veel schoonmaakmiddelen, verven, lijmen en meststoffen. Ze kunnen de gezondheid schaden als ze niet correct worden gebruikt. Tegen 2025 zullen al deze producten de UFI-code hebben - om de Europese burgers te beschermen.

Wees voorbereid!

Controleer of de producten die je in huis hebt al de UFI-code hebben. Bewaar het telefoonnummer van je gifcentrum of je dokter op je smartphone. En vergeet niet dat de beste manier om ongelukken te voorkomen is om deze producten buiten het bereik van kinderen te houden en de instructies voor veilig gebruik strikt te volgen.

Bron: Poisoncenters