6 tips voor veilige voetgangersoversteekpunten
Nieuws

6 tips voor veilige voetgangersoversteekpunten

Oversteekplaatsen voor voetgangers brengen veel gevaren met zich mee. De eerste stap is om het gevaar weg te nemen door de faciliteit indeling te optimaliseren.

  • 08 aug. 2022

Oversteekplaatsen voor voetgangers brengen veel gevaren met zich mee. Hoe beperk je de risico's?

6 tips voor risicovermindering

1. Verminder kruispunten

De eenvoudigste oplossing voor elk risico: verwijder ze. Limiteer het aantal plaatsen waar mensen en voertuigen kunnen kruisen. Reorganiseer je faciliteit om voetgangers op de voertuigroutes maximaal te beperken.

2. Draaideuren

Sta niet toe dat iemand recht naar buiten loopt, plaats een draaideur. Deze eenvoudige maatregel dwingt tot een noodzakelijke pauze die het leven van je medewerkers kan redden. Door een poort naar binnen te trekken, laat het voetgangers pauzeren en rusten. Ze kunnen niet rechtstreeks naar een voertuigroute lopen, in plaats daarvan, moeten ze stoppen en kijken.

3. Bovengrondse wandelpaden

Wanneer een bovengrondse wandelpad wordt geïnstalleerd, wordt de noodzaak van een oversteekplaats helemaal overbodig. Echter, dit is niet altijd praktisch haalbaar. Waar het kan, zorg altijd voor voldoende bescherming tegen andere gevaren, zoals vallen van hoogte of botsingen boven het hoofd met heftruckmasten.

4. Voetgangerszonemarkeringen

Onmiskenbare groen geschilderde voetgangerszones geven directe visuele communicatie aan zowel de chauffeurs als de voetgangers.

5. Verkeerslichten

Waar hoge verkeersvolumes zijn, beheren verkeerslichten voertuig bewegingen efficiënt en effectief.

6. Vloermarkeringen

Goedkoop, snel en gemakkelijk te installeren, vloermarkeringen bieden een reeks van hoge zichtbare waarschuwingen voor bestuurders en voetgangers.

Bron: A-SAFE

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

De herstelbaarheidsindex

Vanaf 2 mei voert België de herstelbaarheidsindex in, een score van 1 tot 10 die aangeeft hoe herstelbaar bepaalde elektrische of elektronische producten zijn. Deze index helpt consumenten bij het kiezen van een duurzaam toestel.
  • 02 mei 2025
Nieuws

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app, een grootschalig burgerwetenschapsonderzoek naar voedselomgevingen in Vlaanderen. Hoe beleven we onze voedselomgeving? Waar kopen we ons eten, wat beïnvloedt onze keuzes in de winkel of op restaurant, hoe tevreden zijn we over het voedingsaanbod in onze buurt?
  • Gezondheid
  • 29 apr. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks