Corona update: wat moet je weten?

De voorspelde coronagolf lijkt medio oktober 2022 bewaarheid te worden. Ze komt dit jaar bovenop andere uitdagingen zoals de energiecrisis en de gevolgen ervan. Wat moet je weten?

Cijfers in stijgende lijn

Wekelijks worden door Sciensano cijfers over het aantal coronabesmettingen gegeven. De cijfers zijn al enkele weken in stijgende lijn.

Gebruik de generieke gids

We kondigden eerder al aan dat de generieke gids best weer van onder het stof werd gehaald. Recent deed de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk een oproep: Laat u vaccineren, neem de herfstbooster, neem de generieke gids als inspiratiebron

Nieuwe vaccinatiecampagne

Op 12 september 2022 startte de herfstboostercampagne in Vlaanderen. Sinds de week van 3 oktober 2022 ontvangt Vlaanderen ongeveer 400.000 vaccins per week van Pfizer die aangepast zijn aan de omikron-varianten BA4/BA5. Op welke dag elk vaccinatiecentrum precies overstapt naar BA4/BA5-vaccins is dus onvoorspelbaar, omdat het bepaalt wordt door de voorraad BA1-vaccins die elk centrum nog heeft. 

Wetgeving

Het wetsontwerp betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn (nr 2820) is ondertussen in tweede lezing op 4 oktober 2022 in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen aangenomen. De komende weken zal het dus in de plenaire vergadering van De Kamer geagendeerd worden.

Op 12 oktober 2022 lanceerden de minister van Volksgezondheid en de FOD Volksgezondheid het Platform binnenluchtkwaliteit.

Onderwijs

Op 12 oktober 2022 werd het coronaplan voor de onderwijssector afgeklopt. Het continu openhouden van de scholen is de maximale prioriteit. In het basisonderwijs is er nooit meer een mondmaskerplicht maar de coronabarometer is terug van weggeweest.

Vergeet de griep niet!

Behalve de vaccinatie tegen COVID-19 zal dit najaar uiteraard ook de vaccinatie tegen griep opnieuw aanbevolen zijn. Dit jaar richt de campagne zich naast wie werkt in de zorg ook naar wie werkt met jonge kinderen, met name de kinderopvang, waarvoor een aparte affiche en folder is voorzien.

Het campagnemateriaal kan u nu al downloaden via www.laatjevaccineren.be/griep

Meer informatie