Hoe zorg je voor veilige voertuigroutes?

Voertuigen en voetgangers vormen een gevaarlijke mix op de werkvloer. Ongevallen zijn snel gebeurd. Hoe zorg je voor veilige voertuigroutes?


Bron foto: A-safe

 

Wandelpaden

Wandelpaden moeten ten minste 60 cm breed zijn voor voetgangers en 1m20 om toegankelijk te zijn voor rolstoelen. Bij deze breedte kunnen twee personen naast elkaar lopen of elkaar kruisen.

Wenslijnen

Bekijk of de wandelpaden overeenkomen met de wenslijnen. De wenslijnen zijn de voorkeursroutes die een persoon zal nemen om te bewegen van A naar B, en zijn meestal de kortste of gemakkelijkst genavigeerde route.

Creëer waar mogelijk voetgangerspaden die zo goed mogelijk overeenkomen met de wenslijnen. Dat zal de voetgangers ervan weerhouden om gevaarlijke sluiproutes binnen een faciliteit te nemen.

Bron afbeelding: A-safe

 

Barrières

Barrières bieden bescherming bij een botsing en kunnen worden gebruikt om voertuigen veilig rond een faciliteit te leiden en om verkeersroutes te bepalen.

Grotere gewichten en hogere snelheden creëren grotere impactkrachten. Het is dus belangrijk dat de sterkte van de veiligheidsbarrière bepaald wordt naargelang het gebruikte rollend materieel.

Leveranciers van barrières moeten een impactbeoordeling en advies kunnen geven over welke barrière het best geschikt is, afhankelijk van de omstandigheden.

Leuningen

Een veiligheidsbarrière zou een leuning moeten hebben, zodat voetgangers zich kunnen vasthouden. Leuningen moeten 1m10 hoog zijn, om te voorkomen dat een persoon over de barrière leunt en/of valt.

Afbuigzones bij botsing

Bij een botsing met het voertuig zullen alle barrières buigen, sommige zullen herstellen en andere niet. Hoe dan ook, je moet ruimte laten voor de bocht. De afstand van deze bocht heet de afbuigzone.

Vraag de leverancier naar deze afbuigzone, en voeg ze toe aan de breedte van het voetgangersgebied om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte aanwezig is bij een eventuele botsing.

Geef de afbuigingzone aan met een lijnmarkering om voetgangers te informeren. 

Meer informatie

Bron: A-safe