Discriminatie: verruiming van het beschermd criterium “gezondheidstoestand”

Op 7 juli 2022 werd een wetsvoorstel goedgekeurd op basis waarvan het criterium gezondheidstoestand in de Antidiscriminatiewet wordt verruimd. Waarom is dit nodig?

Nieuw wetsvoorstel goedgekeurd

De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie bepaalt dat het verboden is om te discrimineren op basis van de “huidige of toekomstige gezondheidstoestand”. Op 7 juli 2022 werd een wetsvoorstel goedgekeurd op basis waarvan dit criterium wordt verruimd. De notie “huidige of toekomstige gezondheidstoestand” wordt vervangen door “gezondheidstoestand”, zodat een gezondheidstoestand uit het verleden ook wordt beschermd door de Antidiscriminatiewet.

Huidige regeling

Momenteel verbiedt de Antidiscriminatiewet enkel discriminatie op grond van de “huidige of toekomstige gezondheidstoestand”. Dit impliceert dat personen in principe gediscrimineerd mogen worden op grond van een ziekte die zij in het verleden hebben opgelopen en waar zij nu van genezen of voor in remissie zijn. Zo is een persoon die in het verleden kanker had en een baan wordt ontzegd omdat de werkgever vreest dat deze zal hervallen vandaag niet beschermd. 

Nieuw wetvoorstel

Concreet zullen in de Antidiscriminatiewet de woorden “huidige of toekomstige gezondheidstoestand” worden vervangen door het woord “gezondheidstoestand”, zodat ook een verleden gezondheidstoestand hieronder valt. 

Onderscheid niet altijd verboden

Een onderscheid op basis van de gezondheidstoestand is niet in alle omstandigheden verboden. Zolang de werkgever het verschil in behandeling kan verantwoorden vanuit een legitieme doelstelling en de middelen om het doel te bereiken noodzakelijk zijn, is er geen sprake van discriminatie.

Meer informatie

  • Discriminatie: verruiming van het beschermd criterium “gezondheidstoestand” | Claeys & Engels
  • Volg de wetgeving welzijn op het werk op het Prebes Kenniscentrum
bron: Claeys & Engels