Hoe gebruik je een ladder veilig?

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC) heeft een studie gepubliceerd rond veiligheid van zolderladders en ladders gebruikt voor het reinigen van ramen. Beswic publiceerde een overzichtsartikel met informatie over deze studie en andere informatiebronnen rond het veilig gebruik van ladders.

Risico's van ladders

Ladders worden vaak gebruikt door werknemers in sectoren zoals de bouw, het onderhoud, de schoonmaak, de landbouw, de installatiesector, enzovoort. Het gebruik van ladders brengt echter risico's met zich mee, zoals het vallen van grote hoogte.

Valongevallen hebben vaak dramatische gevolgen en vertegenwoordigen nog altijd het hoogste percentage van dodelijke ongevallen. Het ontwerp van ladders, maar ook de duurzaamheid, het gebruiksgemak en de robuustheid kunnen bijdragen tot een goed, veilig en praktijkgericht arbeidsmiddel.

Veilig gebruik, normen en meer

In het Beswic artikel vind je:

  • een samenvatting van de ETUC-studie
  • enkele publicaties uit de ons omringende landen
  • normen rond ladders
  • relevante campagnes
  • informatie over andere arbeidsmiddelen voor werken op hoogte

Meer informatie