Uitbreiding aanwezigheidsregistratie bij onderhoudsactiviteiten

Momenteel geldt in de schoonmaaksector voor alle bouwplaatsen waar aangifteplichtige werken worden verricht een beperkte aanwezigheidsregistratie. De programmawet van 26 december 2022 voorziet een uitbreiding hiervan.

Aankomst, vertrek en pauzes

De programmawet geeft gevolg aan de uitdrukkelijke vraag van de sociale partners om de aanwezigheidsregistratie niet langer te beperken tot de aankomst op de arbeidsplaats maar deze uit te breiden tot het vertrek en de pauzes.

Daarnaast speelt de registratieplicht voor alle werken waar onderhouds- en reinigingsactiviteiten worden verricht, ongeacht hun waarde.

Het geldt voor alle natuurlijke personen die aanwezig zijn op een arbeidsplaats waar onderhouds- en/of reinigingsactiviteiten worden verricht, ongeacht hun status (werknemers, zelfstandigen, gedetacheerden, aannemers, onderaannemers, enz.).

Hoe loopt het nu?

Bij werken in onroerende staat geldt een verplichte aanwezigheidsregistratie voor alle bouwplaatsen waar aangifteplichtige werken worden verricht cf. artikel 30 bis, § 1, 1°, a) van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders.

De registratieplicht geldt momenteel voor werken waarvan het totale bedrag exclusief btw minstens 500.000 euro bedraagt. Dit grensbedrag geldt indien de werken gestart zijn na 29 februari 2016.

De aanwezigheid moet geregistreerd worden zodra dit bedrag bereikt is, ofwel bij aanvang van de werken ofwel tijdens de werken.

Toekomstige situatie

In de toekomst zal op elke arbeidsplaats waar onderhouds- en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen worden verricht, de aanwezigheid van elke natuurlijke persoon geregistreerd moeten worden. Hierbij denken we onder meer aan personen verbonden door een leerovereenkomst, stagiairs, zelfstandigen en werknemers.

Met de uitgebreide aanwezigheidsregistratie beoogt men de veiligheid op de arbeidsplaats te verbeteren alsook zwartwerk en sociale fraude te bestrijden.

Inwerkingtreding

De datum van inwerkingtreding van deze maatregel moet nog bepaald worden bij koninklijk besluit en dit uiterlijk op 1 januari 2024.

Meer informatie

Bron: Easypay Group