Brand op het roll-on-roll-off schip Fremantle

Sinds 26 juli 2023 staat het vrachtschip Fremantle Highway in brand, op 35 kilometer ten Noorden van Ameland, een van de Nederlandse Waddeneilanden. Vermoedelijk is de brand ontstaan in een elektrische auto aan boord. Volgens de kustwacht kan het nog weken duren voor de brand geblust is en het schip geborgen kan worden.

Dit is geen alleenstaand geval. In februari 2022 brak er ook brand uit op de Felicity Ace op zo'n 300 kilometer voor de kust van de Azoren in de Atlantische Oceaan die afgeladen was met 4000 auto’s en op weg was naar de Verenigde Staten.

Wetenschappelijk onderzoek en andere richtlijnen

Er bestaat wetenschappelijk onderzoek rond branden op ro-ro schepen ten gevolge van alternatieve verbrandingsmotoren, nl. de BREND 2.0 studie en ook recenter de Lashfire-studie.

De Zweedse Protection and Indemnity (P&I) scheepsverzekeraar organiseerde in april en mei 2023 2 digitale seminaries hierover:

Ook verzekeraars en de European Maritime Safety Agency (EMSA) hebben hierover richtlijnen:

Code van goede praktijk voor veilig laden van wagens

De Association of European Vehicle Logistics, als gespecialiseerde sector van de transportindustrie, heeft een gids ECG richtlijn voor veilig laden (in 13 talen) uitgewerkt over hoe men zich best aanbiedt en hoe het boven- en onderdek van de vrachtwagen veilig kan geladen worden.

(Gevaren van) Lithium-ion batterijen op Prenne 67

Op de Prenne van 14 september 2023 Geeft Wim Verbakel, brandweerofficier & zaakvoerder van een bedrijf gespecialiseerd in diagnoses en herstellingen aan batterij-management-systemen, volgende module:

Brand 2 | Hoe werkt een lithium-ion batterij en wat zijn de gevaren?

Lithium-ion batterijen komen we tegenwoordig overal tegen, maar wat is nu juist het verschil met andere batterijen en waarom kunnen ze juist zo gevaarlijk zijn? Waar moeten we rekening mee houden om de risico’s zo laag mogelijk te houden?

Meer informatie en bronnen

BeSWIC-artikel: Charter om de ontvangst van chauffeurs op verlaadplaatsen te verbeteren en andere initiatieven

VRT artikel Fremantle highway

VRT artikel Felicity Ace