Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer stress en burn-out, maar Belg blijft toch bij werkgever

Belgische werknemers liepen in 2023 een hoger risico op burn-out dan in 2022. We ervaren meer stress, emotionele uitputting en distantie maar dat blijkt geen impact te hebben op de werktevredenheid of de intentie om bij de werkgever te blijven.

Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen

Het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten is de laatste 5 jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een analyse van preventiebedrijf Mensura. Een kwart van de werkende Belgen had vorig jaar motorische klachten zoals rug- of nekpijn. 7,5 procent van de werknemers had ook psychische klachten.

Bedrijfscultuur is cruciaal voor welzijn op het werk

De sleutel voor succes wat betreft het bevorderen van welzijn op de werkvloer ligt vooral in de bedrijfscultuur. Dat kwam naar voor uit een gezamelijk onderzoek van UGent en Liantis.

Eén jaar recht op deconnectie

Een jaar na de invoer van het ‘recht op deconnectie’ krijgen zes op de tien Vlamingen (61 procent) ook buiten de werkuren berichten, telefoons en/of mails van zijn leidinggevende.Toch ervaart ook 21 procent minder werkstress sinds de invoering.

Digitale interventies en apps voor geestelijke gezondheid

Een verankering van digitale hulpmiddelen van goede kwaliteit in de klassieke zorg  kan een deel van de oplossing bieden voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Door middel van een reeks nieuwe aanbevelingen wil de Hoge Gezondheidsraad bijdragen aan de ontwikkeling van zo’n kader op nationaal niveau.

Mag je tekens van overtuiging op de werkvloer verbieden?

Een werkgever, zowel uit de private als uit de openbare sector, kan een regel invoeren die het dragen van tekens van overtuigingen verbiedt binnen zijn organisatie. Hij moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om elke vorm van discriminatie te voorkomen.

Voelen werknemers zich gewaardeerd op het gebied van welzijn en productiviteit?

Naar aanleiding van zijn Global Human Capital Trends rapport 2024 onthulde Deloitte België lokale inzichten voor ons land. Het globaal rapport, dat gebaseerd is op de perspectieven van 14.000 bedrijfs- en HR-leiders uit 95 landen, benadrukt het belang van transparantie, menselijke duurzaamheid en de verschuiving naar productieve werkomgevingen zonder grenzen.

Nieuwe publicatie: Psychosociale risico's op het werk

Een afdeling van FOD Werkgelegenheid heeft, in samenwerking met personen uit de academische wereld, een verzameling gemaakt van de rechtspraak van de arbeidsgerechten inzake de toepassing van de wettelijke bepalingen over psychosociale risico's op het werk.

Vulde jij de enquête over taboes op de werkvloer al in?

Er bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen nog een aantal gespreksonderwerpen die taboe zijn op de werkvloer. Vulde jij de enquête van professor De Prins hierover al in?

Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman (90) overleden

De Israëlisch-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is overleden op 90-jarige leeftijd. Kahneman deed onderzoek naar de systemen die bepalen hoe we denken en keuzes maken bij het consumeren.

 

Schrijf je in voor de Prebes nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter!

Onze mails

Mailing Inhoud Frequentie Vb
Nieuwsbrief Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, handige downloads, ... Tweewekelijks
Vacatureflash Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld Elke donderdag
Bijscholingen Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ... Wekelijks
Starters Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld Driemaandelijks

Lees hier hoe je jouw mailvoorkeuren aanpast.