In 2024 organiseerde Prebes West-Vlaanderen tussendoor een bezoek aan het Bouwdok in Zeebrugge waar de 8 tunnelelementen werden gemaakt. Ondertussen is het Bouwdok onder water gezet en wordt het eerste tunnelelement volgens de laatste gegevens op 22 mei 2025 met sleep- en duwboten naar Antwerpen getransporteerd. Het transport kan live gevolgd worden via www.kanjersopkomst.be.
Werf van de eeuw
Eerst kregen we op de Oosterweelcampus een woordje uitleg door HSE manager Tom Boydens van Lantis, gevolgd door de werfcommunicator Gerlinde Dhondt. Daarna konden we met een bus een kijkje nemen naar de bouwwerken op rechteroever.
Tom gaf enkele cijfers van 2024. Er waren meer dan 3,5 miljoen uren gepresteerd. De ongevalscijfers lagen voor meer dan de helft lager dan het gemiddelde van de ongevalscijfers van waterbouw. Meer dan 3000 meldingen/observaties kunnen via de software Letsbuild opgevolgd worden.
Circa 88 nationaliteiten zijn werkzaam bij de diverse consortia op het project. Hiervoor werd in 2023 door de Vlaamse overheid een specifiek normenkader uitgewerkt voor tijdelijke huisvesting van arbeidskrachten.
Gerlinde illustreerde de historiek van Lantis met de stand van zaken van de 5 projectdelen, telkens doorspekt met enkele filmpjes. Over de jaren heen was het project geëvolueerd van burgerproject naar samenwerkingsproject en van mobiliteitsproject naar samenlevingsproject. Het project is een proeftuin voor industrie geworden en is datadriven. Op 25 mei 2025 kan men bovendien tijdens openwervendag Oosterweel bezoeken. In 2024 konden er tijdens de diverse bezoeken, georganiseerd door Lantis, meer dan 18.000 bezoekers verwelkomd worden.
Wat hebben we geleerd?
Over de Scheldetunnel
- 4 sleepboten en een duwboot zullen de tunnelelementen over een afstand van 123 km transporteren, telkens met de vloed mee over de Noordzee en de Schelde naar Antwerpen waarbij deze elementen 30 uur onder weg zijn. Er is een tussenstop voorzien in Terneuzen.
- Om de 2 weken wordt een tunnelelement getransporteerd. Na 4 tunnelelementen is er in augustus 2025 een pauze voorzien en men herneemt in oktober het transport van de laatste 4 tunnelelementen.
- Het eerste tunnelelement wordt op 4 juli 2025 van zijn voorlopige locatie in het Doeldok naar de definitieve locatie gebracht om af te zinken in de Schelde. Het eerste tunnelelement zal aansluiten op de tunnel van 485 m van de toerit.
- Het maken van een zinksleuf, plaatsen op de bodem van secundaire steunpunten, afzinken met een catamaran, hydraulisch aantrekken van de elementen, steenbestorting aan de bovenzijde van de tunnelelementen ter bescherming tegen ankers, beton storten op de voegen en voorzien extra omegaprofiel zijn maar enkele stappen voor het finaliseren van de tunnel. In 2028 zullen de eerste fietsers door de tunnel kunnen fietsen, in 2030 volgen de andere vervoersmiddelen.
Over het Oosterweelknooppunt
- 3,5 km diepwanden worden gemaakt voor de 1,7 km lange bouwput die onderverdeeld is in 7 bouwputten. BeSWIC publiceerde enkele jaren geleden een educatief artikel over Veiligheidsrichtlijnen voor diepfundeerders.
- De eerste graafwerken voor de bouwkuip zijn in januari 2025 begonnen en is voorzien klaar te zijn eind 2027. In totaal gaat het over 2 miljoen m³ grondverzet dat via schepen wordt afgevoerd.
Over de Kanaaltunnels
- Deze zullen 2,5 km lang zijn en ter hoogte van het Albertkanaal zelfs 2 keer 2 tunnels boven elkaar.
- Het Albertkanaal is tijdelijk smaller waardoor de scheepvaart op toerbeurt de ene of de andere richting kunnen uitvaren; een simulator werd gemaakt voor de schippers over dit versmald deel van het Albertkanaal langs de bouwput. Deze was in 2024 één van de Belgische awardwinnaars van de EU-OSHA campagne “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving".
- In het Straatsburgdok is een betoncentrale gebouwd in het water. Op die manier wordt hinder van betonmolens in de stad vermeden.
- In tegenstelling tot de Scheldetunnels worden deze tunnels ter plaatse gemaakt. Het betreft 16 elementen waarbij element 11 op de splitsing komt; element 12 en 13 gaan naar het noorden richting Nederland uit, element 14, 15 en 16 naar het zuiden.
- De dokvloer (7 m dik en 100 meter lang) van de voormalige droogdokken (in de buurt van het restaurant Het Pomphuis dat door de werkzaamheden is gesloten) moet nog gesloopt worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Kelly boor, welke we bij de eerste stop van de rondrit in de verte in werking konden zien.
- Op het einde van de rondrit zagen we boven onze hoofden de werken van de bypass. Daar werd de rondrit ingekort door een “weerbarstige” poort.
Tijdens de rondrit passeerden we ook de werkzaamheden van de Royerssluis. Deze maakt geen deel uit van de Oosterweelwerkzaamheden (andere bouwheer), maar worden wel op elkaar afgestemd. Het is hetzelfde aannemersconsortium als het Oosterweelknooppunt. Naast het hoger vermelde Pomphuis, passeerden we ook het geklasseerde bakstenen Samga-gebouw (3 andere Samgagebouwen werden in 2020 afgebroken) en de Oosterweelkerk.
Het totale project wordt momenteel op 10 miljard euro geschat en zal met tolgelden terugbetaald worden. De afwerking van de ringparken boven de tunnels zit niet in dit budget. Deze afwerking gebeurt o.a. door de stad Antwerpen.
Meer informatie