Het rapport, gelanceerd op 20 mei en getiteld "Generative AI and Jobs: A Refined Global Index of Occupational Exposure", biedt de meest gedetailleerde wereldwijde beoordeling tot nu toe van hoe GenAI de arbeidsmarkt mogelijk zal hervormen. De index geeft een uniek en genuanceerd beeld van hoe AI beroepen en werkgelegenheid in verschillende landen kan transformeren. Dit gebeurt op basis van bijna 30.000 beroepsmatige taken, gevalideerd door experts, gescoord met behulp van AI en verrijkt met geharmoniseerde microdata van de ILO.
Door menselijke inzichten, expertbeoordelingen en generatieve AI-modellen te combineren, is er een reproduceerbare methode gecreëerd waarmee landen risico’s nauwkeurig kunnen inschatten en gepast kunnen reageren.
Deze index helpt om te bepalen waar GenAI waarschijnlijk de grootste impact zal hebben, zodat landen zich beter kunnen voorbereiden en werknemers kunnen beschermen.
De ILO–NASK-studie benadrukt dat de cijfers wijzen op potentiële blootstelling, niet op daadwerkelijke baanverliezen. Technologische beperkingen, infrastructuurtekorten en een gebrek aan vaardigheden zorgen ervoor dat de implementatie sterk zal verschillen per land en sector. Belangrijk is dat de auteurs benadrukken dat de impact van GenAI eerder leidt tot transformatie van banen dan tot hun verdwijning.
Het rapport roept overheden, werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties op om de dialoog aan te gaan en proactieve, inclusieve strategieën te ontwikkelen die de productiviteit en kwaliteit van werk kunnen verbeteren, met name in sectoren met een hoge blootstelling.
Deze studie is de eerste in een reeks ILO–NASK-publicaties over GenAI en de toekomst van werk. Toekomstige rapporten zullen de nationale arbeidsmarktimpact onderzoeken en technische richtlijnen bieden om beleidsreacties te ondersteunen, vooral in opkomende en ontwikkelingslanden.