BA4-BA5 laagspanning en hoogspanning

Kom jij in contact met elektrische installaties? Wil jij jouw attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5 behalen? Voor deze opleiding is het leslokaal uitgerust met installaties en hulpmiddelen zodat deelnemers praktisch kunnen oefenen.

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


Nevele

 

12/12/2022
9.00u

Meer info
 

Interesse in een in-company opleiding?
Contacteer ons vandaag nog!

Doelgroep

Alle werknemers die werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties. BA4 zijn gewaarschuwden, BA5 zijn bevoegden.

Het programma

De kennis van de risico’s, eigen aan de elektrische installaties, is een vereiste bij de toekenning van een attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5. Deze opleiding is voor degenen die dit attest willen behalen. Na afsluiting van een aanvullende interne bedrijfsopleiding kan de werkgever het attest afleveren. Deze opleiding wordt in de globale context van de welzijnswetgeving en het AREI geplaatst en schetst een overzicht van de elektrische risico’s, de preventiemaatregelen en de te volgen werkprocedures. 

 

Het programma
Elektrische ongevallen
Wetgeving, kenmerken en grootheden
Algemeenheden, bekwaamheidsattest
Gevaren van elektriciteit
Uitwendige invloeden
Beschermingstechnieken voor BA4
Beschermingstechnieken voor BA5
Elektrische netsystemen
Werkzaamheden voor BA4
Werkzaamheden voor BA5
Specifieke werkzaamheden
Elektrische materiaal
Interventies bij ongevallen
Praktijkvoorbeeld risicoanalyse
Hoogspanning voor BA5

Attest van vakbekwaamheid

Wist je trouwens dat het uitvoeren van werkzaamheden aan en in de omgeving van elektrische installaties een attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5 vereist? Er is vaak onduidelijkheid over dit certificaat. De regelgeving is nog onvoldoende gekend of wordt fout toegepast.

Het veilig werken aan elektrische installaties eist, behalve het toepassen van de juiste werkmethodes, ook een goede organisatie.

Werkgevers, hiërarchische lijn, preventieadviseurs en gecertificeerde BA4- of BA5 werknemers spelen hierbij een belangrijke rol. De werkgever is verantwoordelijk voor het toekennen van het attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5.

Didactisch materiaal

Het leslokaal is uitgerust met installaties en hulpmiddelen zodat deelnemers praktisch kunnen oefenen tijdens de opleiding.

Subsidie aanvraag

Het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB) komt tussen in de opleidingskost en de loonkost van bouwvakarbeiders, ook van de zaakvoerder als die zijn arbeiders vergezelt in de opleiding. Bouwvakarbeiders van paritair comité 124 kunnen een subsidie aanvragen voor de opleiding BA4-BA5. Meer info: fvb.constructiv.be.

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Leo Nijsen

Willem Delrue Linked-in

Dirk Wynants Linked-in

Servaas Dreesen

"Ik leer je de gevaren en risico’s van elektriciteit kennen, welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden en de te volgen werkprocedures."

Nevele

 

12/12/2022
9.00u

Meer info

Interesse in een in-company opleiding? Laat ons iets weten en wij laten de docent van de opleiding contact met je opnemen om de inhoud op maat van je bedrijf samen te stellen.

  • opleidingen@prebes.be
  • 011/28 83 43