Agressie voorkomen en agressiebeleid opstellen (preventieve aanpak)

Is je doel als preventieadviseur om de impact van én het aantal agressie situaties te verminderen? Wil je graag acties ondernemen ter preventie van agressie? En weet je hoe je een gedragscode en agressiebeleid opmaakt? Als preventieadviseur heb je een belangrijke rol in de preventieve aanpak van agressie binnen je organisatie. Je vormt namelijk de brug tussen de werkvloer en het beleid van de organisatie.

 • 3 halve dagen
 • 475 excl. btw

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


Aalst

 

14/11/2022
9.00u

Meer info
 

Doelgroep

Iedereen die in zijn of haar job te maken krijgt met agressie van klanten, leveranciers, medewerkers, leerlingen, patiënten, …

Het programma

Om medewerkers en leidinggevenden op het terrein te ondersteunen in het krachtdadig aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk voldoende kennis te hebben van de verschillende soorten en de aanpak van agressie. Dit helpt je om acties te nemen ter preventie van agressie en om een adequaat agressiebeleid uit te tekenen en uit te dragen met als doel: de impact van en het aantal agressiesituaties te verminderen. Met deze opleiding willen we preventieadviseurs ondersteunen hun rol m.b.t. agressie in te vullen en zo een analyse te kunnen maken van agressie binnen de organisatie, de juiste acties te nemen om agressie te voorkomen en dit te verwerken in een adequaat agressiebeleid.

 

Het programma *
Basisprincipes van een krachtdadige aanpak van agressie
 • Theoretisch kader
 • De verschillende soorten agressie
 • De opbouw van agressie
 • Toepassing op cases uit je eigen werkpraktijk
 • Verschillende interventietechnieken om agressie die de spanning in een situatie adequaat doen afnemen
Kijken door een preventieve bril
 • De deelnemers maken een risicoanalyse van het eigen team, de eigen afdeling of de organisatie. Elke deelnemer gaat aan de hand van een door de trainer aangereikt format na wat er al aanwezig is en wat er verbeterd kan worden op het vlak van preventieve maatregelen. De bespreking van deze analyse is gericht op uitwisseling van ideeën, best practices en ervaringen op preventief vlak.
Bouwstenen voor een agressiebeleid
 • De waarde van elke interventie rond agressie vergroot enorm wanneer deze vertrekt vanuit een gedragen visie op agressie en een gedragen agressiebeleid.
 • Volgende vragen worden besproken:
  • Hoe start je met het uitwerken van een beleid?
  • Wat zijn de belangrijke aspecten/onderdelen van een agressiebeleid?
  • Hoe zorg je ervoor dat dit beleid binnen de organisatie gedragen is?

* inschrijven kan per module.

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Kris Verstraeten Linked-in

Peter De Jonghe Linked-in

Peter Engelborgs

"We vertrekken vanuit je eigen werkpraktijk. Er worden agressiecases besproken, je maakt een riscoanalyse van je eigen organisatie en je doorloopt heel praktisch de verschillende bouwstenen van een agressiebeleid."

Aalst

 

14/11/2022
9.00u

Meer info